PlusLijstje

6 tips om energie te besparen

Lamp uit als je weggaat en niet zo lang onder de douche. We weten het, maar we doen het niet (allemaal). Slecht voor het milieu én de bankrekening. Om je leven te beteren: zes tips om energie te besparen.

Verlichting is een van de grootste energieslurpers in huis. Beeld Shutterstock
Verlichting is een van de grootste energieslurpers in huis.Beeld Shutterstock

1. Verwarm slim

Zodra het kouder wordt, springt thuis vaker de verwarming aan. Onvermijdelijk natuurlijk, maar door slim te stoken kun je ervoor zorgen dat je minder gas verbruikt. Dat is niet ­alleen goed voor je energierekening, maar ook voor het klimaat. “Besparen op gas kan al vrij eenvoudig door de thermosstaat een graadje lager te zetten dan je gewend bent,” adviseert Sanne de Jong, energie-expert bij energievergelijker Gaslicht.com. “En verwarm alleen ruimtes die je ­gebruikt. Dus thuis lekker warme kleren aan in de winter.”

Wie overdag bij afwezigheid de thermostaat op 15 graden zet, bespaart volgens berekeningen van Milieu Centraal gemiddeld 160 euro op jaarbasis. Wie dat ook ’s nachts doet, ­bespaart nog eens 100 euro per jaar. Bij vloerverwarming wordt geadviseerd om de thermosstaat op 17 tot 18 graden te zetten, omdat het opwarmen anders te lang duurt. Met een slimme thermostaat kun je de verwarming op afstand bedienen met je smartphone. Ook kan die voorkomen dat je energie verspilt, bijvoorbeeld door de verwarming automatisch uit te schakelen als je niet thuis bent.

2. Isoleer je huis

In een slecht geïsoleerd huis gaat veel van de kostbare warmte verloren, waardoor er harder gestookt moet worden en de energierekening ­oploopt. Radiatorfolie en tochtstrips zijn relatief goedkope oplossingen.

Dak-, vloer- en muurisolatie zijn ­effectief, maar wel een stuk duurder. Huiseigenaren en vve’s die energiebesparende maatregelen nemen, kunnen hiervoor subsidie krijgen van de rijksoverheid. Zo kun je als huis­eigenaar voor het isoleren van je dak, vloer en ramen (dubbelglas) ongeveer 20 procent subsidie krijgen. Kijk voor een compleet overzicht op energiesubsidiewijzer.nl.

3. Douche korter

Bijna 20 procent van het gasverbruik gaat op aan warm water. Hierop ­besparen kan eenvoudig door korter te douchen of een waterbesparende douchekop te gebruiken. Maximaal vijf minuten douchen, bespaart volgens Milieu Centraal ruim 15.000 liter warm water ofwel 60 euro per jaar.

4. Kies voor inductie

Ook koken gaat in de meeste huishoudens nog op gas. Nu is dat nog goedkoper dan koken op elektriciteit, maar de overheid maakt gas de ­komende jaren duurder. Dit om mensen sneller van het gas af te krijgen. Als je fornuis aan vervanging toe is, kies dan voor een inductiekookplaat. Goedkoop is dat niet en je stroomverbruik neem toe. Maar inductiekookplaten verhitten efficiënter en zijn daardoor een stuk energiezuiniger dan gasfornuizen.

5. Trek de stekker eruit

Een gemiddeld huishouden telt al snel meer dan honderd elektrische apparaten. We hebben allemaal een wasmachine, televisie en koelkast. “Zeker als ze wat ouder zijn, slurpen die stroom,” zegt De Jong. Zo verbruikt een acht jaar oude koelkast meer dan 350 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer 80 euro. Met een nieuwe A+++ koelkast daalt het stroomgebruik naar 160 kWh en ben je op jaarbasis nog maar 35 euro kwijt.

Ook op stand-by gebruiken sommige apparaten en gadgets energie. Dit sluipverbruik kost een gemiddeld huishouden jaarlijks zo’n 100 euro, blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. Sluipverbruik is eenvoudig te voorkomen door de stekker uit het stopcontact te trekken. Stekkerdozen maken het gemakkelijk om alles in een keer uit te zetten. Met een ‘slimme’ variant is het zelfs mogelijk om tijdschema’s in te stellen voor het aan- en uitzetten van apparaten.

6. Doe het licht uit

Verlichting is een van de grootste energieslurpers in huis. Laat lampen dus niet onnodig aan en vervang gloeilampen door ledverlichting. Ledlampen verbruiken 85 procent minder stroom dan traditionele gloeilampen en zijn 75 procent zuiniger dan halogeenlampen. Bovendien gaan ze 15.000 branduren mee. De ­gemiddelde gloeilamp heeft een ­levensduur van 1000 uur. “De aanschafprijs van ledlampen kan snel ­terugverdiend worden,” zegt De Jong.

Wat verandert er in 2020?

De variabele energietarieven van de grootste energieleveranciers – Eneco, Essent en Vattenfall – blijven dit jaar gelijk.

Door de verhoogde aftrek energiebelasting daalt voor de meeste huishoudens in 2020 de energierekening licht. “De belastingen voor een gemiddeld huishouden liggen dit jaar 66 euro lager,” zegt Sanne de Jong van Gaslicht.com. Tegelijkertijd stijgen de netbeheerkosten met 5 euro, waardoor huishoudens ongeveer 61 euro goedkoper uit zijn.

De netbeheerkosten stijgen de komende jaren verder. Nu betalen huishoudens nog tussen de 180 en 200 euro per jaar voor een aansluiting op het elektriciteitsnet. Volgens Vereniging Eigen Huis betalen consumenten in 2022 ongeveer 60 euro meer. Daarbij is het nog de vraag of de verhoging in stapjes of in één keer wordt ingevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden