Plus

6 man sterk, 28 tellen stil voor Theo Van Gogh

Ook woensdag, na 12 jaar, werd de moord op Theo van Gogh herdacht in Amsterdam-Oost. Zes man sterk predikten het vrije woord.

Lex Boon
Van Gogh werd op 2 november 2004 vermoord voor de avondwinkel aan de Linnaeusstraat, niet voor het pand waar nu een conceptstore zit. De organisatie heeft de hekken zelf verplaatst Beeld Maarten Brante
Van Gogh werd op 2 november 2004 vermoord voor de avondwinkel aan de Linnaeusstraat, niet voor het pand waar nu een conceptstore zit. De organisatie heeft de hekken zelf verplaatstBeeld Maarten Brante

De organisatie, die een half uur voor de herdenking in een hotelbar bijeenkomt, twijfelt. Ze zijn allang blij dat er dit jaar hekken staan, vorig jaar werd de herdenking verstoord door auto's die wilden parkeren. Jammer alleen, dat de hekken voor de naastgelegen conceptstore staan en niet voor de avondwinkel, waar Theo van Gogh op 2 november 2004 werd vermoord.

Jennifer Vetter, die elk jaar een T-shirt draagt met de tekst 'Passie voor het vrije woord', hakt de knoop door. Ze stuurt 'Jack Terrible' en Robert Jan Kelder, uitgever van het boek waarin een theorie uit de doeken wordt gedaan dat Theo van Gogh een geheim agent was, naar buiten om de hekken te verplaatsen.

Geen lawaai
De dag van de moord op Van Gogh is een van de twee halfjaarlijkse uitjes voor de groep, die dinsdag nog werd aangevuld met een Pegida-lid ("Pegida Duisburg, de Nederlandse tak is een zooitje"), een complotdenker van de site Niburu en iemand uit de 'Leefbaarhoek'.

Samen zetten ze zich in voor het vrije woord. Zes man sterk.

Voor het oog van drie toehoorders en drie journalisten, een fotograaf en een camerateam, steken ze om half drie een kaarsje aan en wordt een minuut stilte gehouden, die 28 seconden duurt.

Er volgt geen lawaai. Geen debat. Geen grap. Werd er maar geschreeuwd; dan was er iets te horen van de toespraken, die nu niet boven het razende verkeer op de Linnaeusstraat uitkomen.

Tulpje
De cactus die jaarlijks wordt neergezet, ontbreekt, want Vetter heeft er nergens een kunnen vinden. Het alternatief: een tulpje. "Ook lekker Hollands," verklaart ze.

Kelder, die voor de vierde jaar op rij over zijn boek vertelt, heeft dit jaar ook iets nieuws. Hij wil een petitie aankondigen voor een 'speakers corner' in het Oosterpark, zoals in het Londense Hyde Park. Dat er al sinds 2005 een 'spreeksteen' in het park staat, die zelden wordt gebruikt, is hem ontgaan. "Oh, dan ga ik oproepen hem te verplaatsen."

'Geheim kopstuk'
Jack Terrible blijkt uiteindelijk niet heel terrible te zijn. Voor zijn toespraak, waarin hij via een onnavolgbare redenering Máxima ('het geheime kopstuk') de schuld van de moord geeft, loopt hij naar de wijkagent en geeft haar een envelop. Daar zit een foto in die hij vorig jaar van haar had gemaakt en had beloofd af te drukken.

Het gaat over veel - van Paul Rosenmöller ('de haatzaaier van Mao en de Rode Khmer') tot de rol van Joris Demmink - en alles gaat dubbel. Bij het tweede deel van de herdenking, bij het monument De schreeuw, worden alle speeches namelijk nog eens overgedaan.

Niets mag het vrije woord dan stoppen, een beetje regen kan de boel wel even opschorten. Daar kan de camera namelijk niet tegen en de toespraken moeten wel op YouTube.

Terwijl de organisatie druk is met de camera, grijpt een buurtbewoner, die twaalf jaar geleden getuige was van de moord, haar kans iets te zeggen. "Het is goed dat we er nog bij stilstaan, maar het is ook goed dat het leven doorgaat."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden