Lijstje

6 Amsterdamse tours die ook leuk zijn voor locals

Van ex-daklozen tot streetartkunstenaars: ze gidsen je langs de bijzondere plekken van de stad die niet in de boekjes staan.

Judith Tielemans
Stadsgidsen van Amsterdam Underground op de Nieuwmarkt Beeld Amaury Miller
Stadsgidsen van Amsterdam Underground op de NieuwmarktBeeld Amaury Miller

1. TravestietenTour

Een 'feestelijk uitgedoste travestietelijke' stadsgids leidt je in twee uur rond door het oude centrum en de ­rosse buurt en vertelt over de ­homoscene, oude ­travestietencentra en spannende ­verhalen uit de peeskamers. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij stadsicoon Bet van Beeren, de ­koningin van de Zeedijk.

€22,50 p.p. voor 10-14 personen, www.tours-amsterdam.nl

2. Crime Tour ­Amsterdam

Duik in de wereld van misdaad met ­deze spannende tour. De goed geïnformeerde gids neemt je onder ­andere mee naar de Wallen. In twee uur tijd kom je meer te weten over de onderwereld, bekende liquidatieplekken en leer je meer over de werkwijze van ­Amsterdamse criminelen als Willem Holleeder.

€16,50 p.p. voor 8-14 personen, www.originaltours.nl/crime-tour-amsterdam

3. Street Art & Alternative Amsterdam

In de stad wemelt het van de straatkunst, als je maar weet waar je moet ­kijken. Tijdens deze tour wandel je in 2,5 uur langs alternatieve plekken in de stad terwijl een gids 'uit de scene' vertelt over Amsterdamse subculturen van vroeger en nu. Als je hem lief aankijkt, plakt hij er een bezoek aan een streetartgalerie aan vast.

€14,00 p.p. en €56,00 per groep, www.alltournative-amsterdam.com

4. Amsterdam Underground

Tijdens deze tocht bekijk je de stad door de ogen van (ex-)daklozen, die hun verhaal vertellen over het leven op straat. Waar slaap je? Hoe kom je aan eten als je blut bent? Waarom deden zij er alles aan de Zeedijk te vermijden?

De gidsen krijgen alleen een kleine ­onkostenvergoeding. Met de inkomsten uit de wandelingen worden andere ­projecten voor kwetsbare Amsterdammers mogelijk gemaakt.

€12,50 p.p., www.amsterdamunderground.org

5. Fietsen door de Bijlmer

De leukste manier om Zuidoost te verkennen is tijdens een fiets- of steptour van Jenny van Dalen. Zij woont er al meer dan dertig jaar en weet de bijzondere, weinig bekende plekken te vinden. Er zijn meerdere opties, van een kunstrondleiding langs ateliers en kunstwerken tot een religieuze tour die je kennis laat maken met moskeeën en kerken in de Bijlmer.

www.bijlmertours.nl

6. Architectuurwandeling

Eentje die je niet mag overslaan als ­architectuurliefhebber. Tijdens deze tour door het Oostelijk Havengebied kom je alles te weten over de aangelegde schiereilanden Java, KNSM, Borneo, ­Sporenburg en Rietlanden.

Van de ­grote stadsblokken van Hans Kolhoff tot de stedenbouwkundige opzet van Jo Coenen en de beroemde dwarsgrachtjes met grachtenpandjes van negentien jonge architecten. De route kan beginnen in het gebied zelf, maar ook op het Centraal Station (dan pakken ze ook de bibliotheek en het conservatorium aan de Oosterdokskade mee).

€10,00 p.p., www.stadswandelkantoor.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden