5x lekker makkelijk eten tijdens de ramadan

Waar kun je tijdens de ramadan lekker en tot laat wat eten? De Amsterdamse chef-kok Hamza Alami (voormalig souschef van restaurant Bo Cinq) geeft zijn vijf favoriete adresjes voor een maaltijd tijdens de ramadan.

Waar kun je tijdens de ramadan lekker (en laat) eten?Beeld anp

Heb je geen zin om elke avond met familie om de tafel te zitten? En word je al bleek om de neus als je bedenkt dat je zelf een harira in elkaar moet draaien? In alle hoeken van de stad zitten pareltjes waar je (soms tot laat) lekker kunt eten. Hamza Alami, chef-kok van nieuw restaurant Helder, tipt vijf adressen waar je de vasten kunt breken.

Royale Biladi
"Als je rond half tien naar Royale Biladi gaat is het bomvol. Het gebeurt dus weleens dat je met vreemden aan een tafeltje moet zitten. Dat kan leuk zijn: na het kennismaken kun je rustig een hapje delen. Mensen zijn doorgaans wat vriendelijker tijdens iftar.
Royale Biladi is groot, gezellig en het personeel heeft humor. Je eet er kip of vis uit een tajine of Marokkaanse empanadas.
Volgens traditie wordt de vasten gebroken met dadels, wat koekjes en een hardgekookt eitje."
Camperstraat 24-26 H

Hamza AlamiBeeld Kenzo Reeder
Royale BiladiBeeld Charlotte Odijk

Bahya
"Traitteur Bahya wordt gerund door twee zussen. Speciaal voor de ramadan hebben ze een pakketje samengesteld, met daarin een smoothie, dadels, kippastei en een kommetje harira. De porties zijn iets kleiner dan normaal en dat is goed: na een hele dag ben je geneigd om je helemaal vol te proppen, maar het is beter om het een beetje rustig aan te doen.

Als je binnenkomt in Bahya is het moeilijk om je in te houden. Er ligt namelijk heel veel lekker eten. Onder andere de relatief onbekende Marokkaanse baklava, van stevig deeg en gedipt in honing, maken de twee zussen heel goed."
Roelof Hartstraat 66

BahyaBeeld Charlotte Odijk

Marrakech
"Ik ben erg kritisch als het op Marokkaanse koekjes aankomt. Ze moeten natuurlijk lekker zijn, maar er ook goed uitzien. Dat lukt bakkers in Amsterdam niet altijd. De koekjes van bakkerij Marrakech zijn zo goed dat ik ze zelfs mijn moeder zou voorschotelen. Vooral de chebakia, Marokkaanse honingkoekjes.

Het brood van Marrakech wordt voornamelijk gebakken met griesmeel. Dat is tijdens de ramadan fijn, want na een dag vasten is griesmeel makkelijk te verteren."
Tussen Meer 75

MarrakechBeeld Charlotte Odijk

La Tajinerie
"Er hangt een echt Marokkaanse sfeer in La Tajinerie. Dat komt onder andere door de Marokkaanse flessen water op tafel en de gezellige eigenaar. Die eigenaar kookt alles met tajines en maakt zijn visstoofpotje volgens Noord-Marokkaans familierecept. Let wel op als je vis eet tijdens de ramadan: veel zout in je eten betekent dat je daarna een dag lang dorst hebt.
La Tajinerie heeft een klein terras waar je na het eten nog even rustig kan zitten. Tijdens de ramadan is hier niemand die je 's avonds probeert weg te krijgen."
Mercatorplein 5

La TajinerieBeeld Catharina Glowgowski

Burger 'n Shake
"Deze maand krijg je ineens zin in de gekste dingen. Net alsof je een zwangere vrouw bent. Als je geen harira of andere traditioneel voedsel kan zien, ga dan naar Burger 'n Shake. Daar krijg je eerst wat water of melk met dadels om de vasten te breken. Daarna kun je los: burgers met harissa, oldskool hamburgers met een Arabische touch of shakes gemaakt van ijs van ijscuypje: ze hebben het allemaal."
Land van Cocagneplein 1D

Burger 'n ShakeBeeld Roï Shiratski

Benieuwd naar de "urban cuisine" van Hamza Alami zelf? Hij staat achter het fornuis in Helder (La Guardiaweg 66a), dat naar verwachting medio juni opent. Op deze overzichtspagina lees je binnenkort hoe het daar is.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden