PlusPS

5x het ideale wielerrondje buiten de stad

De racefiets mag eindelijk weer van stal. Geen zin in bomvolle fietspaden? Echt lekker wielrennen doe je buiten de stad. Vijf routes voor beginners en halve profs.

Thomas Sijtsma
Kopje van Bloemendaal Beeld Cristina Garcia Martin
Kopje van BloemendaalBeeld Cristina Garcia Martin

Met ingewikkelde verkeersknooppunten, trambanen en bomvolle fietspaden is wielrennen niet de meest ideale sport voor de Amsterdammer. Maar het is voorjaar en dat betekent dat veel Amsterdammers de fiets uit de schuur pakken en hun sport beminnen op de rustige wegen in buitengebieden.

Want net buiten de stadsgrenzen liggen de mooiste routes op racefietsers te wachten.

Wij selecteerden vijf routes voor racefietsers die zich onderscheiden in afstand en landschap, die geschikt zijn voor zowel beginners als halve profs.

En omdat een rit voor geen enkele toerfietser is voltooid zonder de gebruikelijke tussenstop, voegden we aan elke route een goed appeltaartadres toe. Uiteraard wordt nooit voor de helft van de tocht gestopt voor de versnapering.

Kopje van Bloemendaal (Gevorderd+)
Afstand: 70 kilometer
Moeilijkheidsgraad: ****
Appeltaarttip: Strandtent Tijn Akersloot, Zandvoort

Wie inmiddels de nodige kilometers in de, misschien wel geschoren, benen heeft, laat zijn gedachten soms afdwalen naar de grote cols in de Alpen of Pyreneeën. Om het klimwerk te trainen hebben Amsterdammers slechts één uitwijkmogelijkheid: het Kopje van Bloemendaal.

Het stijgingspercentage loopt heel even op tot zeven procent, maar vlakt daarna snel af. Het is aan te raden om het Kopje als klimtraining een paar keer te bestormen, zoals Gerrie Knetemann dat in zijn beste jaren deed.

Daarmee kan het rondje in aantal kilometers eenvoudig worden verlengd.

Wielrenners hebben een hekel aan steden en daarom is het aan te raden om Haarlem heen te rijden. Dat scheelt weer een heleboel ergernissen over onoplettende verkeersdeelnemers.

Na het beklimmen van het Kopje kan de ronde worden vervolgd langs de kust. Wijk een klein stukje af van de route om bij strandtent Tijn Akersloot te rusten. Met uitzicht op zee is de in aardewerk geserveerde appeltaart een belevenis.

Kopje van Bloemendaal Beeld Cristina Garcia Martin
Kopje van BloemendaalBeeld Cristina Garcia Martin

Rondje Vecht vanuit Weesp (Beginner+)
Afstand: 60 kilometer
Moeilijkheidsgraad: ***
Appeltaarttip: Bar Bistro Paolo's, Loenen aan de Vecht

Ook aan de oostzijde van Amsterdam liggen prachtige wegen voor de wielrenner. Ga via Diemen of IJburg naar Weesp om van daaruit langs de Vecht te fietsen. De statige VOC-huizen langs de rivier werden door de vermogende Amsterdammers in de Gouden Eeuw gebruikt als buitenverblijf.

Enige nadeel van deze Vechtroute is dat automobilisten in het weekend soms onbedoeld voor blokkades zorgen. Blijf dus niet naar de statige woningen staren en let goed op.

Bij de tussenstop, iets over de helft, bij Bar Bistro Paolo's, is de huisgemaakte tulband van appel een delicatesse voor de uitgehongerde fietser.

Na Loenen aan de Vecht kan de terugweg naar Amsterdam worden ingezet via Baambrugge en Abcoude.

Rondje Vecht vanuit Weesp Beeld Cristina Garcia Martin
Rondje Vecht vanuit WeespBeeld Cristina Garcia Martin

Markermeer (Pro)
Afstand: 160 kilometer
Moeilijkheidsgraad: *****
Appeltaarttip: Aida Snackwagen

Waarschuwing: waag je alleen aan deze monstertocht wanneer het einde seizoen is en je inmiddels meer dan 2000 kilometer hebt gefietst. Dit is geen kinderspel. Voor profwielrenners à la Niki Terpstra is het verboden om met het pontje te gaan, dus neem vanuit Amsterdam de Schellingwouderbrug en zet in Waterland koers naar Monnickendam.

Wie cultuurhistorisch aan zijn trekken wil komen, pakt de omweg via Marken. Vanuit Enkhuizen is het de bedoeling om de lange en zware oversteek naar Lelystad te maken. De kilometers begin je dan in het onderstel te voelen. Dat vraagt om rigoureuze maatregelen. (Let op: het fietspad is tijdelijk gesloten wegens werkzaamheden. In de zomermaanden is het fietspad wel gewoon open.)

Aan het eind van de dijk staat de snackwagen van Aida. Twijfel niet en doe je te goed aan al het voedsel dat je te pakken kunt krijgen - langs de Oostvaardersplassen en Almere zijn er amper nog mogelijkheden om bij te voeren.

Via de Hollandse Brug, waar Dylan Groene­wegen regelmatig zijn sprint traint, kom je via Muiderberg terug in Amsterdam.

Markermeer Beeld Cristina Garcia Martin
MarkermeerBeeld Cristina Garcia Martin

Ronde Hoep (Beginner)
Afstand: 40 kilometer
Moeilijkheidsgraad: **
Appeltaarttip: tHuis aan de Amstel, Amsterdam

Geen weg is door Amsterdamse fietsers zo vaak bereden als de Ronde Hoep. Wie hier nog nooit heeft gereden, mag zich eigenlijk geen wielrenner noemen.

Zorg dat je in de stad bij de Amstel komt. Daarna is het simpel: het water volgen tot Ouderkerk aan de Amstel. Daar begint de 'Hoep'.

Groot voordeel van dit rondje is dat het autoluw is. Automobilisten hebben niets te zoeken op de Ronde Hoep.

Bovendien komen op een zonnige voorjaarsdag veel andere racefietsers langs. Handig voor de beginner die nog vragen heeft over de route of het fietsmateriaal.

Appeltaart kan het best genuttigd worden na terugkeer in Amsterdam. Het rondje is te klein voor een uitgebreide pauze.

tHuis aan de Amstel, bij Park Somerlust, is waarschijnlijk de beste plek om de rit te starten en af te sluiten.

Ronde Hoep Beeld Cristina Garcia Martin
Ronde HoepBeeld Cristina Garcia Martin

Ringvaart (Gevorderd)
Afstand: 70 kilometer
Moeilijkheidsgraad: ***
Appeltaarttip: De Hanepoel, Abbenes

Vanuit Sloten kan in zuidwestelijke richting langs de Ringvaart worden gefietst. De route kenmerkt zich door het geringe aantal verkeerslichten en de ruime rode stroken op het asfalt die aan wielrenners wordt gegeven.

Net als de twee voorgaande rondjes is het water de leidraad. Omdat er amper verkeer van zijwegen komt, is de Ringvaart bijna een uitnodiging om volop gas te geven.

Langs de weg, waar voornamelijk een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt, staan verschillende borden die de snelheid meten.

Omdat de wind in de meeste gevallen in ons land vanuit het westen komt, heeft deze route nog een groot voordeel. Het maakt niet uit of je de route linksom of rechtsom rijdt, de wind staat op de terugweg in de rug.

Dat is natuurlijk nadat je op het terras van De Hanepoel bij Abbenes hebt gezeten.

Ringvaart Beeld Cristina Garcia Martin
RingvaartBeeld Cristina Garcia Martin

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden