Aangeboden door Sooda Internetbureau

Wat is dit?

'Sooda Internetbureau ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

5G internet: wanneer is het zover?

Sooda Internetbureau
null Beeld Sooda Internetbureau
Beeld Sooda Internetbureau

Steeds vaker hoor je in het nieuws over de 5e generatie netwerk (5G) in Nederland. Een nieuwe netwerk dat tot wel 100 keer sneller is dan zijn voorganger 4G. Er zijn meningsverschillen binnen de Tweede Kamer voor het aanleggen van een 5G netwerk in Nederland. Waarom dit zo is en wat je nog meer moet weten over 5G netwerk, lees je in dit artikel.

5G netwerk aangelegd door het Chinese merk Huawei

De experts in Nederland zijn het er wel over eens dat 5G netwerk verschillende voordelen heeft. Zo heb je met 5G sneller internet op telefoon en kunnen er meer mensen tegelijkertijd gebruik maken van een netwerk. Daarnaast heeft 5G ook een hogere frequentie wat ervoor zorgt dat je overal in Nederland gebruik kan maken van enorm snel internet. Op dit moment is dat met 4G niet mogelijk en heb je op dunbevolkte en afgelegen plekken weinig tot zelfs geen bereik.

Er zijn echter ook veel argumenten tegen het aanleggen van een 5G netwerk. Het bedrijf dat namelijk staat te trappelen om het netwerk aan te leggen is het Chinese bedrijf Huawei. Afgelopen jaar werd duidelijk dat Chinese spionnen jarenlang via het Chinese chip bedrijf (ASML) bedrijfsgeheimen heeft gestolen van bedrijven over de hele wereld. Door dit voorval is de meerderheid in de Tweede Kamer tegen het aanleggen van een 5G netwerk door Huawei of een ander buiten-lands bedrijf. Verder zijn er aanwijzingen dat de straling schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Er is geen hard bewijs geleverd, maar het ook niet uitgesloten.

null Beeld Sooda Internetbureau
Beeld Sooda Internetbureau

Is 5G Netwerk In Nederland dan nog ver weg ?

Naar verwachting zal dit niet lang meer duren. De Europese commissie aangegeven dat er aan het einde van 2020 een werkend 5G Netwerk moet zijn. Het telecommerk T-Mobile (dat begin 2019 is gefuseerd met Tele2) geeft aan in 2020 het nieuwe netwerk uit te rollen in Nederland. Ook Vodafone is druk bezig met 5G en heeft in Maastricht een 5G-basistation aangelegd, waarin het mogelijk is om 5G te gebruiken in de buurt van het basisstation. Het is dus niet de vraag of, maar wanneer we gebruik kunnen maken van 5G in Nederland.

null Beeld Sooda Internetbureau
Beeld Sooda Internetbureau

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden