51 peeskamers weg op Wallen

AMSTERDAM - Door de inkoop van achttien panden van seksbaas Charles Geerts wordt het aantal prostitutieramen op de Amsterdamse Wallen nog eens met een derde teruggebracht.NV Stadsgoed, dochterbedrijf van woningcorporatie Het Oosten, heeft met hulp van de gemeente de achttien panden met 51 ramen gekocht.

Met de transactie is 25 miljoen euro gemoeid. De gemeente draagt vijftien miljoen euro bij 'omdat de prostitutiepanden bij een bestemmingwijziging in waarde zullen dalen', aldus een verklaring van de gemeente.

Voorwaarde van de overeenkomst is dat Geerts zijn geld niet opnieuw in het Wallengebied investeert. Buiten het gebied mag hij geen geld stoppen in 'criminogene branches' als coffeeshops, speelautomaten en prostitutie.

Stadsgoed liet eerder al weten de meeste gebouwen een nieuwe bestemming te willen geven, zoals woningen.

Mogelijk worden een paar panden gebruikt om sekspanden uit andere delen van de stad te huisvesten. ''Er zijn geen plannen om de prostitutie op de Wallen weg te halen, maar de grote concentratie van prostitutie zal moeten worden verminderd om het gebied beheersbaar te houden,'' aldus de gemeente.

Amsterdam is momenteel bezig de criminaliteit en verloedering op de Wallen aan te pakken. De gemeente trok vorig jaar 33 vergunningen van seksbedrijven in en sommeerde hen op korte termijn de ramen te sluiten. Dat gebeurde na controles naar criminele activiteiten van de ondernemers.

Een aantal getroffen exploitanten stapte naar de rechter. Die besloot dat de peeskamers voorlopig mogen openblijven, in elk geval totdat de bezwaarschriften van de seksondernemers zijn behandeld.

Een deel van de panden die de gemeente wilde sluiten, waren van Geerts. Hij verkocht daarna begin dit jaar al drie panden met dertien peeskamers. Geerts ontkent overigens dat hij zijn gebouwen in de verkoop doet omdat Amsterdam het hem lastig maakt.

Tot vorige week had Amsterdam samen met NV Stadsgoed al 83 gebouwen in de rosse buurt verworven.

Wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken) maakte onlangs bekend samen met grote investeerders nog meer prostitutiebedrijven, coffeeshops en andere gebouwen te willen opkopen. ''Witwaspraktijken leiden tot vermeniging van boven- en onderwereld,'' aldus de gemeente.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden