Plus

50Plus wil Partij van de Ouderen van de troon stoten

In een verzorgingshuis in Zuidoost organiseerde 50Plus woensdag een cursus zelfverdediging. De nieuwkomer voert zelf competitie met de Partij van de Ouderen.

Lex Boon
Raymond Klützow - mét zwarte band - wijst de bewoners van het verzorgingshuis op de potentiële gevaren van de nacht Beeld Rink Hof
Raymond Klützow - mét zwarte band - wijst de bewoners van het verzorgingshuis op de potentiële gevaren van de nachtBeeld Rink Hof

"Als iemand steekt en je blijft staan, ben je dood. DAN BEN JE GEWOON DOOD."

En even later: "Draai je nooit zomaar om als er op straat iemand op je schouder tikt. Want BOEM, dan zit er al een VINGER TUSSEN JE OOG."

In het zaaltje op tweehoog in verzorgingshuis Henriette Roland Holst in Zuidoost lijkt geen van de veertien aanwezige ouderen echt bang te worden van de dreigingen die zelfverdedigingsexpert Raymond Klützow - mét zwarte band - overtuigend schetst.

Klützow gaat verder. "Als je 's nachts aangevallen wordt, kun je bijvoorbeeld gaan gillen..."

"Nee, dan ben je allang dood," onderbreekt een man hem.

"En 's nachts buiten lopen, dat mag ik niet eens," zegt een vrouw.

"Ik doe niets terug hoor," zegt weer iemand anders.

"Maar u vertelde toch dat u aan judo heeft gedaan?" probeert Klützow.

"Gedaan, ja."

Lastig publiek, in het verzorgingshuis. Daar organiseerde de nieuwe Amsterdamse tak van 50Plus woensdag een cursus zelfverdediging voor ouderen - veiligheid op straat is een van de ­belangrijke thema's van de partij.

Lijsttrekker Ellen Schutten deed ook een ­poging om Klützow aan te vallen. Maar zonder succes.

Klützow: "Dan doe ik gewoon dit. KRAK (terwijl hij haar keel grijpt)."

"Of zo. BOEM (terwijl hij zijn knie in haar maag duwt)."

"Je verliest het altijd van mij."

Rollator
De instructeur heeft iemand meegenomen om te laten zien hoe het wel moet: zijn 79-jarige leerling An. Met succes slaat ze een mesaanval af, door opzij te stappen, zijn arm om te draaien en in zijn knieholte te trappen.

"Het maakt niet uit hoe oud of sterk je bent," zegt Raymond Klützow. "Als je zelfverzekerd bent, kun je de kracht en snelheid van je tegenstander tegen hem gebruiken."

De ouderen leren dan wel hoe ze met hun rollator een aanval kunnen afwenden, maar veel extra stemmen zal 50Plus niet binnenslepen door de bijeenkomst. "Het werkt niet zo goed meer hierboven, dus mijn schoonzoon bepaalt wat ik stem," zegt een van de bewoners.

Het maakt Ellen Schutten niet zoveel uit: ze is ervan overtuigd dat 50Plus een zetel gaat halen. En ja, die zal ten koste gaan van de concurrent: de Partij van de Ouderen.

Die partij, met de 81-jarige lijsttrekker Wil van Soest, werd ooit opgericht door leden van 50Plus en wist 4 jaar geleden een raadszetel te halen. "Er is ooit door iemand aan ze beloofd dat we niet mee zouden doen in Amsterdam, maar dat is voor mijn tijd," zegt Schutten.

Henk Krol
Daardoor ontstond een fel begin van de campagnestrijd, waarbij de Partij voor de Ouderen een archieffoto gebruikte van 50Plusboegbeeld Henk Krol die achter Wil van Soest poseert. De tekst: ook Henk Krol staat vierkant achter ons. Het gevolgd: Krol boos, Van Soest boos dat Krol boos was en een hoop gedoe.

"Ach, ik vind het vooral knap dat ze op haar leeftijd zo goed kan fotoshoppen," is wat Schutten erover wil zeggen.

Schutten noemt Van Soest 'een voorbeeld', maar vervelend vindt ze het niet om Van Soest en haar partij van de ouderentroon te stoten. "Dat is toch mooi, dat ik het dan overneem. Ik ben 51 en kom nu pas het rijk van de ouderen binnen. De nieuwe generatie komt eraan. En dan ga ik daarna koffie drinken met Wil van Soest en kan zij mij adviseren."

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden