5000 pelgrims lopen Stille Omgang in Centrum

Stappers en toeristen hadden in de nacht van zaterdag op zondag gezelschap van zo'n vijfduizend pelgrims die de Stille Omgang door het centrum liepen.

ANP/Het Parool
Pelgrims in de Kalverstraat, 2010. Beeld anp
Pelgrims in de Kalverstraat, 2010.Beeld anp

Ze trokken in stilte door de straten om het zogeheten Mirakel van Amsterdam te herdenken en hun geloof te beleven in 'een stille tocht van gebed en meditatie', zoals voorzitter Piet Hein Hupsch van het Gezelschap van de Stille Omgang het omschrijft.

"Het is een prachtige tocht geweest met mensen van nabij en van ver," vertelt Hupsch. Voor sommige deelnemers van het religieuze evenement vormde de ronde door Amsterdam de afsluiting van een langere pelgrimstocht. Onder meer vanuit Utrecht, Volendam en Heerhugowaard waren mensen te voet naar de stad gekomen.

Hostie
Het wonder waarop de tocht is geïnspireerd gebeurde volgens de overlevering op 15 maart 1345. Een stervende man braakte toen een hostie uit in een woning aan de Kalverstraat. Die werd in het haardvuur gegooid, maar bleef vreemd genoeg ongeschonden. Nadat de hostie vervolgens tot drie keer toe op onverklaarbare wijze was teruggekeerd naar hetzelfde huis, oordeelde de kerk dat sprake moest zijn van een mirakel.

Zulke sacramentswonderen kwamen geregeld voor in de middeleeuwen. Het Amsterdamse wonder maakte diepe indruk, en leidde tot een grote trek van gelovigen uit heel Europa, onder wie koningen en keizers. In de Kalverstraat werd een kapel gebouwd die verwijzend naar het wonder Heilige Stede werd genoemd.

Duizenden deelnemers
Wat het wonder van Amsterdam bovendien bijzonder maakt, is dat er schriftelijke bronnen bewaard zijn gebleven. Zo zijn er de afschriften uit 1442 van de oorspronkelijke oorkonden uit 1346 en 1347 waarin de bisschoppelijke autoriteiten het wonder bevestigen.

Aan de viering kwam een einde in de zestiende eeuw. Tijdens de beeldenstorm van 1566 werd de kapel kort en klein geslagen en verdween de mirakelkist met daarin de wonderhostie. Twaalf jaar later werd het katholieke stadsbestuur afgezet en kwam de Heilige Stede in handen van de protestanten, die het heiligdom weinig fijnzinnig een nieuwe bestemming gaven als paardenstal.

In de negentiende eeuw werd het ritueel nieuw leven ingeblazen op initiatief van twee katholieke Amsterdammers. In de eerste helft van de twintigste eeuw kon het aantal deelnemers aan de Stille Omgang soms oplopen tot wel 90.000 bedevaartgangers.

Dit jaar liepen de pelgrims voor het eerst in zestien jaar weer langs de Mirakelkolom op het Rokin. Het negen meter hoge gevaarte is samengesteld uit fragmenten van de in 1908 gesloopte Heilige Stede-kerk.

Lees ook: Waarom lopen al die mensen de Stille Omgang eigenlijk?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden