5000 Amsterdammers komen even buurten bij De Nachtwacht

Vijfduizend Amsterdammers komen af op de twee speciale ‘Amsterdam X Nachtwacht’-avonden in het Rijksmuseum. Ook voor zaterdag is de avond volgeboekt.

De Nachtwacht.Beeld AFP

Jong en oud loopt deze woensdagavond door elkaar in het Rijksmuseum, misschien zelfs wel wat meer jong dan oud. Medewerker Jacobien Schneider is blij verrast. “Als ik overdag om me heen kijk, zie ik vaak toeristen, 40-plussers of schoolkinderen. Vanavond zijn er juist veel jonge mensen.”

Bruikleen

Twee avonden kunnen Amsterdammers gratis komen kijken hoe het met de restauratie van ‘hun’ Nachtwacht gaat. Het schilderij is immers van de stad Amsterdam, zegt Schneider. “Wij hebben het in bruikleen. We passen er op en zorgen ervoor.”

Door de restauratie is het pronkstuk niet in volle glorie te zien. Doordat de lijst is verwijderd, maakt het een kwetsbaardere indruk dan normaal. Een macro-röntgenfluorescentiescanner scant het schilderij millimeter voor millimeter. Zo krijgen de onderzoekers inzicht in de werkwijze van Rembrandt en hoe het schilderij door de jaren is veranderd. Dit proces duurt zo’n twee maanden en is nu bijna op z’n eind. Daarna zullen de scans worden geanalyseerd, voordat de echte restauratie met de hand begint.

Student Ilias Kerkini vindt het jammer dat De Nachtwacht niet helemaal te zien is, al is hij niet speciaal daarvoor gekomen. “Het is voor mij en mijn huis een gezamenlijk uitje, eigenlijk vooral omdat het gratis is. Anders doe je het toch niet zo snel.”  

Amsterdammer Peter Tikink is blij met de avond. “Ik heb nog museumles gehad op de basisschool, dat is de laatste keer dat ik hier ben geweest. Daarna ben ik het Rijksmuseum gaan zien als iets voor toeristen, op een avond als deze loop je dan toch een keer naar binnen en merk ik weer hoe prachtig het eigenlijk is. Ik zag net een prachtig schilderij van Gerard Dou, die kende ik eigenlijk alleen omdat ik vroeger boodschappen deed in de ­Gerard Doustraat.”

Jongste bezoeker

In het auditorium vertelt een actrice over het leven van de schilder – gewoon in het Nederlands ditmaal, de zaal zit immers voor een keer vol met alleen Amsterdammers. “Jij moet wel de jongste bezoeker van vanavond zijn,” zegt de actrice ­tegen een klein jongetje op de voorste rij. Aan het einde moet hij nog even iets kwijt: “mijn broertje heet hetzelfde als Rembrandt, hij heet ook Rijn!”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden