Update

50 van de 56 aangehouden Satudarahleden weer vrij

De politie heeft vandaag 50 van de gisteravond aangehouden 56 leden van de Molukse motorclub Satudarah weer vrijgelaten. Zes zitten om diverse redenen nog vast. Zij zijn aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. ME en hulpdiensten waren massaal uitgerukt. Alle verdachten zitten nog vast.

© ANP

Rond tien uur gisteravond controleerde een aantal politieagenten de groep in de Scheldestraat, op grond van een door burgemeester Van der Laan afgevaardigd noodbevel. Die had bepaald dat degenen die niet in Amsterdam woonden, de stad moesten verlaten onder begeleiding van de politie.

Confrontatie
In eerste instantie verliep die controle zonder incidenten. Totdat de leden massaal door de gevormde linies doorbraken, wat uitmondde in een confrontatie met de ME.

Er werd met flessen, tafels en stoelen gegooid. Vier politiemensen liepen daar lichte verwondingen bij op variërend van kneuzingen, blauwe plekken en een snijwond.

Een ME-peloton, eerder werkzaam bij de voetbalwedstrijd Ajax-Twente, werd ter assistentie geroepen. De verdachten zijn rond middernacht allemaal opgepakt en afgevoerd met een GVB bus.

Ontsnappen
Tijdens de aanhoudingen probeerden een aantal te ontsnappen via de achterzijde van de in de Scheldestraat gelegen horecagelegenheden. Ook daar werden aldus enkele aanhoudingen verricht.

Messen en vuurwapens
Ter plaatse werden later twaalf messen aangetroffen. Bij de insluiting bleken twee verdachten een kogelwerend vest te dragen en in de tuinen achter de panden werden later nog twee vuurwapens gevonden. Of deze daar zijn achtergelaten door de motorclubleden wordt onderzocht.

Het gebied rond de Scheldestraat en een deel van de A10 West zijn een tijd lang voor verkeer afgesloten geweest.

Volgens de eerste berichten op Twitter zou het gaan om rivaliserende motorbendes die met elkaar op de vuist zijn gegaan. Dat is volgens de politie niet juist. De politie controleerde de motorrijders wel vanwege de problemen tussen een aantal motorclubs in Nederland. Maar bij deze confrontatie waren geen andere motorbendes betrokken.

Bendeoorlog
De politiecontrole heeft te maken met eerdere berichten over de twee grootste motorclubs van Nederland, de Hells Angels en de Satudarah Motorclub, die verwikkeld zijn in een machtsstrijd. De politie vreest dat, in navolging van bloedige confrontaties in het buitenland, ook in ons land een bendeoorlog dreigt. De controle richtte zich dan ook op het vaststellen van de identiteit.

Voorzitter van de Hells Angelsstichting Harold Böhne zei zondag niets af te weten van een confrontatie. 'Wij horen ook net als iedereen dat er een zooitje van die gasten is gearresteerd. Wij waren zelf niet in de stad en wisten niet dat Satudarah zou komen.' Geruchten over spanningen tussen de beide motorclubs noemt hij opgeklopt.

Om de vrede te bewaren hebben diverse steden de bekende Harleydagen afgelast.

 Wij horen ook net als iedereen dat er een zooitje van die gasten is gearresteerd. Wij waren zelf niet in de stad en wisten niet dat Satudarah zou komen  
Voorzitter van de Hells Angelsstichting Harold Böhne
Met een helicopter met schijnwerpers probeert de politie de gevluchte mannen in de binnentuin te vinden.
© ANP
© ANP
© ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden