Plus

50 jaar Café De Spuyt: 'We zijn een buitenbeentje op Leidseplein'

De ware Amsterdammer laat zich niet verjagen van toeristenspot Leidseplein. In de Korte Leidsedwarsstraat is Café De Spuyt al 50 jaar de huiskamer van de buurt.

Andrea Huntjens
De bruine kroeg, piepklein en donker, steekt af tussen de pizzatenten en feestcafés Beeld Tammy van Nerum
De bruine kroeg, piepklein en donker, steekt af tussen de pizzatenten en feestcafésBeeld Tammy van Nerum

De Spuyt begon 50 jaar geleden onder leiding van Luc Wildschut, toen ook de man achter Wildschut aan het Roelof Hartplein. Na een paar jaar kwam Steef Abma (68) in dienst. Hij nam na enkele jaren de zaak over en dreef de kroeg 35 jaar. Wegens ziekte ging hij met pen­sioen. "Het was mooi geweest," aldus Abma.

Twee jaar geleden werd De Spuyt overgedragen aan huidige eigenaar en vaste medewerker Fabian Handschin (32). "Het was voor Steef belangrijk dat de kroeg 'in de familie' zou blijven. Er was natuurlijk wel vrees dat op deze plek anders de zoveelste Nutellawinkel geopend zou worden," zegt barman Thomas Hertzberger (28), die 10 jaar in de zaak werkt.

Buitenbeentje
De bruine kroeg, piepklein en donker, steekt af tussen de pizzatenten en feestcafés in de omliggende straten. "We zijn een buitenbeentje op het Leidseplein. Toeristen zijn natuurlijk welkom, maar we richten ons er niet op," zegt Hertzberger.

Het café kende roerige periodes. In de jaren tachtig kwamen er veel krakers en kunststudenten over de vloer. Toen die verdwenen, ging het de kroeg niet altijd gemakkelijk af.

Abma vond een creatieve oplossing: hij richtte verschillende sportclubs op, die na hun training in de naastgelegen sporthal een biertje kwamen drinken bij De Spuyt. Hoewel die clubs inmiddels elders oefenen, bleef de band bestaan. "De heren van ons volleybalteam fietsen nog steeds om, zodat ze bij ons een borrel kunnen drinken. De Spuyt is hun kantine," zegt Abma.

Voor Abma, die lang tegenover de zaak woonde, bleef De Spuyt zijn woonkamer. "Voor veel mensen in de buurt is dat zo," vertelt Handschin. "Op vrijdagavond hoef je niet af te spreken, dan zit je hier," aldus Hertzberger.

Stamgast Susana Gruson liet haar liefde voor De Spuyt tatoeëren op haar zij Beeld Tammy van Nerum
Stamgast Susana Gruson liet haar liefde voor De Spuyt tatoeëren op haar zijBeeld Tammy van Nerum

Joop Schepers (72) komt bijna dagelijks langs voor een kopje koffie - 'een echte kroegtijger ben ik niet' - en een krant. Hij woont al 47 jaar tegenover het café en herinnert zich de begindagen nog goed. "Het gonsde onder de studenten. De Spuyt, daar moet je zijn. Daar gebeurt het."

Hij zag de kunststudenten, krakers en toeristen komen en gaan. "Dit café weerspiegelt de maatschappelijke veranderingen in de stad." Ook voor hem is De Spuyt een verlengde van zijn woonkamer. "Hier kan ik tussen het geroezemoes koffie drinken. Dat is toch gezelliger dan thuis." Of hij nooit ergens anders dat bakkie doet? "Eigenlijk niet. Als iets je bevalt, moet je dat vooral zo houden."

Ondanks het wisselende publiek verandert er in De Spuyt namelijk niet veel. Het meubilair is van donker hout, de glazen lamp is zojuist in een laatste poging gerepareerd en de antieke spuit waar de kroeg ooit naar vernoemd is, hangt al decennia in de hoek. "Volgens mij werd de spuit gebruikt om glazen te wassen, maar niemand weet het zeker," zegt Handschin.

Gouden naamplaatje
Susana Gruson (29) is al 14 jaar elke week in De Spuyt te vinden. "Toen ik hier tien jaar stamgast was, maakte mijn ex voor mij een gouden naamplaatje. Dat hangt nu onder de bar. Er hing eigenlijk nog een plaatje van iemand naast, maar dat heeft hij er in een dronken bui vanaf gehaald."

Ze bezoekt het café al sinds haar puberjaren met een groep vrienden van het nabijgelegen Barlaeus. Onlangs heeft ze haar liefde voor het café bezegeld: de coördinaten van De Spuyt liet ze op haar zij tatoeëren. "Mijn moeder kwam hier vroeger en ik nu. De Spuyt is generatieloos."

Op de volgende 50 jaar wordt zondag getoast tijdens een open straatfeest. Vanaf 14 uur is iedereen welkom om deze mijlpaal te vieren. Steef Abma wil erbij zijn. "Als mijn lijf het toelaat, dan kom ik."

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden