50 Cent eerder bedaagd dan rebels

AMSTERDAM - De politie had uit voorzorg de straat van de Melkweg afgezet. Gangsterrapper 50 Cent kwam immers optreden. Maar op het podium stond een vrolijke ster voor een vrij rustig publiek.Aan beide zijden van de Lijnbaansgracht stond zaterdagavond een straatbrede rij politieagenten. Het gebied rond de Melkweg was aangewezen om preventief te fouilleren. Niemand kwam bij het concert van de Amerikaanse ster zonder eerst flink betast te worden door twee politiehanden gestoken in latex. ''Benen spreiden.'' De bezoekers van het concert ondergingen het met hoongelach. Veel te veel videoclips gekeken, die hoge heren.

De 1500 mensen die een kaartje hadden bemachtigd voor het concert van een rapper die gemakkelijk Ahoy kan vullen, waren helemaal niet de straatschoffies die je erbij zou kunnen verwachten. Veel verantwoorde dertigers en veertigers. Hier en daar groepjes in flashy hiphop outfits met veel goud. Daarnaast jonge blonde jochies met een ouder.

Kempi, rapper uit Eindhoven, deed het voorprogramma. Net als 50 Cent een jongen van de straat die rapt over het ruige leven. 50 Cent heeft inmiddels grote roem en rijkdom bereikt, zodat hij het nu ook over geld, vrouwen en mooie auto's kan hebben. Daar kan Kempi, die af en toe in de bak belandt voor kruimelzaakjes, alleen nog van dromen. Duo The Opposites kwamen hem nog even versterken om de zaal op te poken tot een temparatuurtje waarin 50 Cent goed zou gedijen.

Rappers hebben de neiging laat te komen of het helemaal af te laten weten, maar niet 50 Cent. Die deed dit optreden ook niet voor het geld, maar vooral voor de lol en als opwarmertje voor zijn nieuwe album Curtis, dat in september uitkomt. G-Unit lid en backup mc Tony Yayo kondigde de meester aan. Na een obligaat praatje over smokeshops in Amsterdam.

Dat was meteen, op het steeds terugkerende geluid van kogelschoten na, de meest rebelse daad van het concert. 50 Cent en Tony Yayo droegen op elkaar afgestemde vrolijke turkooizen shirts en regen de hits en nieuwe nummers als Straight to the bank en I get money vrolijk, maar in rap tempo, aan elkaar. Als aankondiging van Just a lil bit flirtte 50 Cent even met een meisje in de zaal. Later liet hij 'the beautifullest woman in Hollywood' uit de coulissen komen. Het bleek de actrice Jessica Alba, die het applaus schijnbaar verlegen in ontvangst nam. Het applaus voor de 'beautifullest' was bijna net

zo hard als voor 50 Cent zelf.

De handen gingen wel volop boven de hoofden op en neer, maar de voeten kwamen in de zaal niet van de grond, hoe 50 Cent zelf ook rondsprong. ''If you ain't movin, I ain't movin','' zei de rapper, wiens stem live minder laidback klonk dan op plaat.

Dj Whoo Kid liet weer wat pistoolschoten horen. 50 Cent sleepte een monitor naar het midden van het podium en sprong erop om de hit Windowshopper te rappen. Inmiddels prijkte zijn ketting met diamanten kruis op zijn blote bast, drie T-shirts en een hemd waren al de zaal in geslingerd.

Meeste respons kreeg de rapper nog steeds voor de grootste hit In da club van het eerste succesalbum Get rich or die tryin' uit 2003.

En toen zei 50 Cent na een uurtje plots: ''Ladies and gentlemen, thanks for coming out tonight.'' En af was de ster. Hij kwam nog terug voor een toegift, maar dat leek meer uit beleefdheid van zijn kant dan dat het publiek er om vroeg. Dat stond al klaar om zo snel mogelijk bij de garderobe te kunnen zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden