50 asielzoekers uit bed-bad-brood gezet, 16 rond kerst

Ruim vijftig uitgeprocedeerde vreemdelingen worden tot maart uit de bed-bad-broodvoorziening (bbb) gezet. Zestien mensen moesten vlak voor de kerstdagen weg en een moet de voorziening op Tweede Kerstdag verlaten.

Het azc in de voormalige Bijlmerbajes Beeld anp
Het azc in de voormalige BijlmerbajesBeeld anp

Het college besloot al in september van dit jaar het jaarplan vreemdelingenbeleid vanaf november uit te voeren. Een van de punten uit dit jaarplan is om de toelatingsregels tot de bbb-voorziening strikt toe te passen.

De bbb is bedoeld voor uitgeprocedeerden die nergens anders opvang kunnen krijgen. Met alle mensen die niet tot de doelgroep van de bbb behoren, zoals mensen uit een veilig land of met een inreisverbod, zijn gesprekken gevoerd over de gevolgen van de uitzetting.

Iedereen is in dit gesprek terugkeerbegeleiding aangeboden. Mensen die gebruikmaken van het terugkeertraject mogen in de bbb blijven.

Onbekende bestemming
In totaal kregen 52 uitgeprocedeerden te horen dat zij de bbb voor 1 maart uit moeten. Daarnaast zijn 15 mensen inmiddels met onbekende bestemming vertrokken. Een paar mensen zitten in een terugkeertraject en een persoon is naar een asielzoekerscentrum gegaan.

In de bbb-voorzieningen op de Walborg in Buitenveldert en in de Schuitenhuisstraat in West is plek voor ongeveer 170 mensen. De ruim vijftig plekken die vrijkomen worden weer opgevuld door andere uitgeprocedeerden. Iedereen waarvan de bbb is beëindigd, kan naar de winteropvang die tot en met eind maart geopend is.

Lees ook: Uitgeprocedeerden vertrekken het snelst uit Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden