Opinie

'50.000 nieuwe werkplekken? Waar moeten die mensen wonen?'

Oud-wethouder Duco Stadig reageert in een lezersbrief op het plan van de gemeente om 500.000 vierkante meter extra kantoorruimte te realiseren in de stad.

Het gemeentebestuur wil de komende jaren 500.000 vierkante meter kantoorruimte extra laten bouwen.Beeld anp

Het gemeentebestuur wil de komende jaren 500.000 vierkante meter kantoorruimte extra laten bouwen. Goed voor de economie, want het levert arbeidsplaatsen op. De vastgoedsector vindt het te laat en te weinig; geen wonder, want die sector eet ervan. Maar wat zouden woningmarktdeskundigen ervan vinden?

Buitenland
Een interessante vraag, want reken maar mee: met 500.000 vierkante meter kun je zo'n 50.000 nieuwe werkplekken maken, maar zo veel werkzoekenden zijn er niet eens in de regio. Bovendien zijn velen van hen helaas niet gekwalificeerd voor het soort banen dat in die kantoren zal komen. Maar stel dat het 10.000 van hen toch lukt, dan moeten er nog steeds 40.000 mensen van buiten de regio komen en, naar de ervaring leert, vooral vanuit het buitenland.

Al die mensen moeten ergens wonen. Daarvoor zijn extra woningen nodig, bovenop de enorme woningproductie die stad en regio al van plan zijn, want die is er om het bestaande tekort weg te werken. Het valt te betwijfelen of dát al gaat lukken, maar die extra woningen komen er zeker niet.

Harmonische ontwikkeling
Waar is het samenhangende beleid, dat arbeidsplaatsen, wonen en verkeer met elkaar verbindt? Zoiets als het convenant dat onlangs in de onderwijssector is gesloten, waarin enerzijds afspraken zijn gemaakt over de bouw van meer studenten­kamers en anderzijds de beide universiteiten hebben beloofd niet langer actief buitenlandse studenten te werven.

Ook voor kantoren zou dat moeten gelden: geen nieuwe arbeidsplaatsen aantrekken als we de werknemers niet kunnen huisvesten. En als er dan buitenlandse ondernemingen naar andere steden gaan, so be it. Het neoliberale tijdperk loopt op zijn eind. Het wordt tijd om juist in Amsterdam het hijgerige 'meer is beter' te vervangen door iets wat je harmonische ontwikkeling zou kunnen noemen.

Duco Stadig, oud-wethouder ruimtelijke ordening, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden