5 zaken om op te letten in South Carolina: Newt versus Mitt

Vandaag zijn de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. De peilingen beloven een tweestrijd tussen Mitt Romney en Newt Gingrich. Waar moet je op letten als de uitslagen en reacties binnenstromen?

Sebastiaan Timmermans
Wie gaat er winnen in South Carolina. Mitt Romney of Newt Gingrich? Beeld ap
Wie gaat er winnen in South Carolina. Mitt Romney of Newt Gingrich?Beeld ap

1. Mitt versus Newt
Deze ronde is uitgelopen op een tweestrijd tussen Newt Gingrich en Mitt Romney. Na zijn overwinningen in Iowa en New Hampshire had Romney ook in South Carolina een grote voorsprong in de peilingen. Newt Gingrich heeft hem echter achterhaald en staat nu zelfs bovenaan.

Daar kwam deze week ook het nieuws bij dat Romney helemaal niet gewonnen heeft in Iowa. Nu alle stemmen officieel zijn geteld blijkt Rick Santorum er net wat meer te hebben. Beide kandidaten zijn er op gebrand vandaag te winnen. Romney zou zich bij winst helemaal kunnen profileren als dé kandidaat, terwijl Gingrich zijn kandidatuur momentum zou inblazen wanneer hij de meeste stemmen krijgt.

2. Het open huwelijk
South Carolina is een conservatieve staat. Republikeinen zijn conservatieve stemmers, voor wie huwelijkstrouw een belangrijke waarde is. Des te opmerkelijker is de populariteit van Newt Gingrich, die inmiddels aan zijn derde huwelijk bezig is.

De onthullingen van deze week zouden echter wel eens tegen de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden kunnen werken. De ex-vrouw van Gingrich, Marianne, vertelde in een televisie-interview dat hij een open huwelijk had voorgesteld toen ze achter zijn al zes jaar durende affaire met zijn assistente (en huidige vrouw) Callista was gekomen.

Gingrich reageerde woedend op de 'negatieve en laffe' media die zich met deze zaken bezighouden. Republikeinen houden niet van vreemdgaan, maar veel kiezers konden de aanval op de media wel waarderen, zo bleek uit een peiling. Vanavond wordt duidelijk wat de effecten zijn.

3. Nikki Haley
De populaire Republikeinse gouverneur heet Nikki Haley. Zij heeft zich vol achter de kandidatuur van Mitt Romney geschaard. De jongste (40) gouverneur van de VS voert onophoudelijk campagne voor hem. Veel van de supporters van Haley zijn helemaal niet blij met haar keuze. Ze wordt vaak gezien als een representant van de conservatieve Tea Party. Veel leden hiervan vinden Romney een te gematigde kandidaat.

Als Romney vanavond veel stemmen krijgt van de conservatieve kiezers, dan is dat voor een groot deel te danken aan Haley. Krijgt hij die niet, dan betekent dit een nederlaag voor de gouverneur.

4. Nummers drie en vier
Naast Gingrich en Romney doen ook Rick Santorum en Ron Paul nog mee aan de Republikeinse voorverkiezingen. In de peilingen staan ze op flinke achterstand met ieder zo'n twaalf procent van de stemmen. Beiden zullen hopen dat het resultaat toch iets beter is.

De Republikeinse voorverkiezingen zijn in feite één lange afvalrace. Deze week viel Rick Perry bijvoorbeeld af. Het kan zijn dat Paul of Santorum vanavond opgeeft. Dan wordt het weer interessant om te zien of en aan wie ze hun steun geven. Veel analisten zeggen dat het nog spannend kan worden wanneer alle conservatieve kandidaten zich achter Newt Gingrich scharen.

5. Florida & nationaal
Wanneer de stemmen binnen zijn, de kiesmannen verdeeld en de toespraken uitgesproken, wordt de blik onmiddellijk op Florida gericht. Daar zijn de volgende voorverkiezingen. Florida is een grote staat, met veel kiesmannen. Romney gaat daar royaal aan de leiding.

Ook zal na de uitslag direct bekend worden wat dit voor effect op de nationale peilingen heeft. Weet Gingrich ook hier in te lopen op Romney? Of blijft Romney de 'onvermijdelijke' kandidaat?

Nikki Haley voert voluit campagne voor Romney. Beeld afp
Nikki Haley voert voluit campagne voor Romney.Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden