'5 procent belastingtoeslag miljonairs VS'

Amerikanen die meer dan 1 miljoen dollar per jaar verdienen, moeten 5 procent extra belasting betalen. Dat is althans een voorstel van de Democratische fractie in de Senaat. De 'superrijken' moeten zo het geld bijeenbrengen voor het banenplan van president Obama.

Miljardair Warren Buffett, naamgever van de 'Buffettbelasting', een heffing van 5 procent op het inkomen van de 'superrijken'. Beeld ap
Miljardair Warren Buffett, naamgever van de 'Buffettbelasting', een heffing van 5 procent op het inkomen van de 'superrijken'.Beeld ap

Het plan is gisteren in Washington gepresenteerd door de Democratische Senaatsvoorzitter Harry Reid. Het volgt op de suggestie van president Barack Obama, vorige maand, om miljonairs meer te laten betalen. Het wordt de 'Buffettbelasting' genoemd, naar de rijke belegger Warren Buffett.

Buffett en topmannen van Google, Bank of America en Citicorp zeiden dat ze bereid zijn meer belasting te betalen om de economie vooruit te helpen. De VS tellen circa 240.000 inwoners die meer dan 1 miljoen dollar per jaar verdienen.

Republikeinen verzetten zich tegen het voorstel. Ze hebben waarschijnlijk genoeg stemmen om het voorstel te blokkeren in de Senaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden