PlusReportage

5 jaar De Hallen: is iedereen nu wél enthousiast?

Dit hele weekend viert De Hallen zijn vijfjarig bestaan.Beeld Lin Woldendorp

Niet alle buurtbewoners waren meteen enthousiast over de komst van De Hallen in de oude tramremise op het Bellamyplein, nu vijf jaar geleden. Hoe is de relatie nu tussen het complex en de buren? 

Op dit moment, een vroege donderdagochtend, dwalen er slechts een paar schoonmakers en vroege bibliotheekbezoekers, maar deze middag zal het weer vollopen met buurtbewoners die zijn uitgenodigd voor de vijfde verjaardag van De Hallen. De staalconstructies aan de plafonds van de voormalige tramremise zijn behangen met kleurrijke papieren slingers. Vanavond is er een enorme dj-booth, een rad van fortuin en een grijpmachine.

Het was nogal een omschakeling voor de buurt, vijf jaar geleden. De remise op het Bellamyplein stond al een jaar of vijftien leeg, en ineens was daar een enorm complex waar bezoekers konden eten, drinken, naar de film, naar de kapper... Er kwam een bibliotheek en een kinderdagverblijf. Het eerste jaar trok De Hallen meteen anderhalf miljoen bezoekers, naar dit voorheen slaperige gedeelte van Oud-West.

Dat ging, zacht gezegd, niet meteen soepel. Buurtbewoners klaagden over lawaai, stank, afval en stoepen die geblokkeerd raakten door honderden fietsen. Het is er zó leuk geworden, schreef buurtactivist Bart Nooij in Het Parool, ‘dat de bewoners zich er niet meer veilig voelen en zelfs willen verhuizen.’

Er volgden jaren van overleg tussen iedereen die er ook maar iets over te zeggen had. Er werden allerlei maatregelen getroffen, waarbij stadsdeel West een belangrijke rol speelde. De gemeente laat nu meer schoonmaakwagens door de Tollensstraat rijden, waardoor het afvalprobleem is verholpen. Voor de lukraak geparkeerde fietsen op straat offerde de gemeente een derde van de parkeerplaatsen in de garage op: nu kunnen er 1800 fietsen staan. In de drukke periode staan er zelfs fietscoaches om mensen richting de stalling te dirigeren en voor het parkeren van je fiets op straat krijg je een boete. 

Enkel glas

Zijn de bewoners nu tevreden? Bart Nooij heeft nog wel wat kanttekeningen. “Er is heel veel verbeterd. Maar de bewoners hadden vanaf het begin betrokken moeten worden. Het leek een beetje alsof de ondernemers zelf waren vergeten dat er gewoon mensen woonden rondom dit bejubelde project.”

We hebben de impact van het project op de buurt licht onderschat, zegt Johan Valster, directeur van De Hallen. “Maar toen die klachten kwamen, hebben we wel snel gehandeld. Hier tegenover bleven twee dames geluidsoverlast houden. Zij hadden ramen met enkel glas. Daar hebben we op onze kosten geluidswerend glas ingezet.”

2,4

De Filmhallen verkocht vanaf de opening 2,4 miljoen bioscoopkaartjes. 

De sociale functie voor de buurt lijkt soms overschaduwd te worden door de grote toeristenstroom die De Hallen naar de Kinkerbuurt trekt – een doelgroep waar zeker de Foodhallen niet zonder kan, zegt mede-eigenaar Zing-Kyn Cheung. “We hebben 21 foodstandjes. Die zijn allemaal van aparte ondernemers. Om zoiets levensvatbaar te houden, heb je een bepaalde toeloop nodig.”

Poffertjes

Hallendirecteur Valster blijft dromen van nieuwe plannen. “Ik merk dat wij in West elkaar nog niet goed kunnen vinden. Het lijkt me fantastisch om vanuit De Hallen een soort databank te creëren waarmee verschillende groepen elkaar kunnen vinden. Als er hier dan mensen komen die iets met theater willen doen, kunnen wij hen bijvoorbeeld in contact brengen met een groep dansers.”

De buurtwinkeliers die in het begin wantrouwig stonden tegenover De Hallen, werken nu met ze samen, zegt Valster. “Een van de mannen van de markt zei jaren geleden: Johan, jij wordt mijn doodssteek. Nu levert hij fruit aan de Foodhallen, en gisteren stond hij hier lachend poffertjes te bakken.”

De meeste buurtbewoners zijn enthousiast. Student Sam Belderink (23) woont om de hoek op de Kinkerstraat en komt geregeld langs voor een drankje of een film. “Ik vind dat er meer van dit soort projecten zouden moeten worden gerealiseerd in Amsterdam.” Zestiger Rikjen van Dijk is moeder van een buurtbewoner. “De omgeving is er zoveel beter uit gaan zien,” zegt ze. “En het heeft natuurlijk heel veel goeds gedaan voor de waarde van de huizen.” 

De Hallen in cijfers

- 10 miljoen bezoekers
- 2,4 miljoen bioscoopkaartjes
- 4,5 miljoen mensen die kwamen eten of drinken
- 55 hotelkamers
- 12 vaste huurders
- stalling voor 1800 fietsen 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden