5 jaar cel en tbs voor Mouad B.S. na 'weerzinwekkende' verkrachtingen

De Amsterdamse Mouad Ben S. (29) heeft van de rechtbank vijf jaar cel en tbs gekregen voor twee verkrachtingen en een poging daartoe. Ben S. pleegde twee van de 'weerzinwekkende feiten' nadat hij door de rechtbank was ontslagen uit voorlopige hechtenis.

Mouad Ben S. werd in januari 2014 gearresteerd nadat hij op de Nationale Opsporingslijst was geplaatst Beeld Politie
Mouad Ben S. werd in januari 2014 gearresteerd nadat hij op de Nationale Opsporingslijst was geplaatstBeeld Politie

B.S. viel in februari 2013 een kennis aan in haar woning, nadat zij samen uit waren geweest. Hij sloeg en schopte haar, kneep haar keel dicht en dwong haar seks met hem te hebben. Hij hield haar urenlang gevangen in haar huis. Kort na die verkrachting werd hij aangehouden, maar in mei 2013 werd hij vrijgelaten in afwachting van zijn proces. De rechtbank oordeelde toen dat er ernstige bezwaren waren om B.S. vrij te laten, maar twijfelde of er voldoende bewijs was van verkrachting.

Eenmaal op vrije voeten sloeg B.S. opnieuw toe: in december 2013 verraste hij een schoonmaakster van een peeskamer op het Singel en dwong haar seks met hem te hebben, waarbij hij haar keel dichtkneep. Een prostituee in het centrum van Amsterdam wist twee dagen later 'na te hebben gevochten voor haar leven,' de alarmknop in te drukken, toen B.S. ook haar probeerde te verkrachten. Hij vluchtte naakt de straat op en bleef onvindbaar: de politie plaatste hem op de Nationale Opsporingslijst en gaf zijn naam en foto vrij. Hij werd na een wekenlange zoektocht gepakt.

De officier van justitie had zeven jaar cel en tbs geëist tegen B.S. en vond ook tweevoudige poging tot doodslag bewezen: tijdens zijn misdrijven kneep hij de keel van zijn slachtoffers met kracht dicht, waardoor de kans bestond dat zij zouden overlijden. Dat achtte de rechtbank niet bewezen: het geweld was er enkel op gericht om de vrouwen te laten meewerken. Er bestond geen risico dat zij daardoor zouden overlijden, vindt de rechtbank, waardoor sprake is van zware mishandeling.

'Ziek van mezelf'
Verschillende deskundigen oordeelden dat B.S., die een lang strafblad heeft en als tiener al eens een PIJ-maatregel (een soort jeugd-tbs) kreeg opgelegd, verminderd toerekingsvatbaar was tijdens zijn daden: hij heeft een persoonlijkheidsstoornis en gebruikte overmatig veel alcohol en cocaïne. Er is een hoog recidiverisico. B.S. verklaarde zich weinig van de delicten te kunnen herinneren, maar zei 'dat als de feiten wijzen richting schuldigheid, dan ga ik er eigenlijk al vanuit dat het is gebeurd. Ik ben helemaal ziek van mezelf. Ik moet er ook de rest van mijn leven mee leven dat ik zoiets heb gedaan.' Hij wil zelf behandeld worden voor zijn stoornissen.

Volgens de rechtbank is tbs dan ook noodzakelijk. 'De verdachte heeft zich louter laten leiden door zijn eigen lustgevoelens en heeft zich op geen enkele wijze bekommerd om de wil en gevoelens van zijn slachtoffers. Voor hen was het een uitermate vernederende en traumatische gebeurtenis. De weerzinwekkende feiten hebben voor hen ingrijpende gevolgen gehad.' De rechtbank acht het bij het opleggen van de TBS 'niet in zijn belang als hij te snel in aanmerking komt voor verlofmogelijkheden. Ervaringen uit het verleden hebben aangetoond dat hij bij verloven snel kan terugvallen in ernstig delictgedrag.' Het OM gaat niet in beroep tegen de straf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden