Lijstje

5 goede adresjes voor een snack op Koningsdag

Van poké bowl tot tosti: elke week vijf goede adresjes voor specifieke culinaire verlangens. Deze week: Koningsdagsnacks.

Samosa Beeld /

Duizend samosa's
Het hele jaar door wordt Koh-I-Noor geroemd om zijn samosa's, maar op Koningsdag zijn ze ook buiten te koop, en dus nog net even wat toegankelijker voor de grote menigte. Rabin Chhetri: "Ze zijn maar een euro, en heerlijk vers. Er zitten gemengde groenten, aard­appel, groene erwtjes en koriander in." Bij Koh-I-Noor verkopen ze op Koningsdag naar schatting zo'n duizend samosa's. De grote succesfactor? Chhetri: "Het ­recept is al veertig jaar hetzelfde, daardoor zijn onze ­samosa's elk jaar weer heerlijk."
Koh-I-Noor, Westermarkt 29

Beenhambehoefte
Elk jaar verkopen de broers van slagerij Cees de Bouter aan de Hogeweg in de Watergraafsmeer hun beroemde broodje beenham. Warm, met honing-mosterdsaus, voor 3 à 4 euro. Tom de Bouter: "Over de precieze prijs zijn we nog in discussie." Met hun scharrelvlees op een wit broodje is de slagerij een van de weinige in de buurt die geen 'alternatieve' dingen verkoopt, zegt De Bouter. "Op Koningsdag mogen de andere broers ook op komen draven om te helpen."
Scharrelslagerij Cees de Bouter, Hogeweg 60

Kroontjestaart en kroketten

Oude bekende, banketbakkerij Arnold Cornelis, pakt uit tijdens Koningsdag: niet alleen traditionele oranje moorkoppen en tompoezen liggen in de vitrines, ook grotere taarten met de gezichten van het koninklijk paar (€18) zijn alleen op Koningsdag te koop. Eigenaar Sandra Terpstra: "Die verkopen we niet heel veel, maar we vinden het toch leuk om 'm elk jaar te bakken." De bakkerij verkoopt wel veel kleine, snelle hapjes op ­Koningsdag. Terpstra: "Voor de snelle voorbijganger hebben we zelfgemaakte saucijzenbroodjes en kroketten, ook vegetarisch."
Banketbakkerij Arnold Cornelis, Van Baerlestraat 93 en Elandsgracht 78

Ontnuchterende kebab
Slagerij Vette Kalfje in de Tweede Goudsbloemdwarsstraat in de Jordaan verkoopt op de verjaardag van de koning kebab. Op Koningsdag veranderen de stoep en straat voor de winkel in een walhalla voor kebabliefhebbers. Een ontnuchterende snack voor iedereen die Koningsdag met vooral bier als brandstof doorbrengt: voor een paar euro krijg je hier een zoute, vette hap. Je kunt kiezen uit verschillende toppings. Er is ook wat rauwkost, voor degenen die toch nog enigszins gezond ­deze feestdag uit willen rollen.
Vette Kalfje, Tweede Goudsbloemdwarsstraat 26

Vroege loempia's
De Utrechtsestraat ziet elk jaar oranje van de uitgelaten feestvierders en blauw van de rook van barbecues, ovens en frituur. Bijvoorbeeld bij Ô Mai, een Vietnamees restaurant, waar elke Koningsdag verse loempia's worden verkocht. Goed om te weten: Ô Mai verkoopt vanaf een uur of tien 's ochtends, dus voor heel late feestgangers die nog wat zout willen, valt hier ook wat te ­halen. Hoe laat ze precies beginnen, hangt mede af van hoe leuk het personeel het de nacht ervoor had. Keuze uit gehakt of vegetarisch. Per stuk €1,50, voor €10 heb je er tien.
Ô Mai, Utrechtsestraat 12

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief (Stadsgids) van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden