5 films die je moet zien op Idfa 2018

Dit zijn de vijf filmtips van de filmredactie van Het Parool voor het Idfa-festival.

Het Parool
Still uit de documentaire American Dharma, over Stephen K. Bannon: de strateeg die Donald Trump naar het Witte Huis loodste. Beeld Still American Dharma
Still uit de documentaire American Dharma, over Stephen K. Bannon: de strateeg die Donald Trump naar het Witte Huis loodste.Beeld Still American Dharma

Joost Broeren-Huitenga: Monrovia, Indiana van Frederick Wiseman

De legendarische documentairemaker Frederick Wiseman voert ons in zijn nieuwste 'fly on the wall'-portret mee naar Monrovia, een boerengehucht in het heartland van de Verenigde Staten. Trumpgebied dus.

Al draait Wisemans afgewogen film nergens om partij­politiek, zijn rondgang langs de bewoners en bedrijfjes in het stadje biedt een bijzonder inkijkje in hedendaags Amerika.

Jos van der Burg: Meeting ­Gorbachev van Werner Herzog

Dankzij Michail Gorbatsjov en Ronald Reagan waaide er eind jaren tachtig een lentebries door de wereld. Werner ­Herzog interviewt de inmiddels 87-jarige Russische ex-leider over zijn rol in de beëindiging van de Koude Oorlog.

­Jammer dat de Duitse filmmaker geen kritische vragen stelt, maar Gorbatsjov is nog steeds geen egotripper. "We hebben het geprobeerd," mag van hem op zijn grafsteen komen te staan.

Meeting ­Gorbachev Beeld -
Meeting ­GorbachevBeeld -

Jan Pieter Ekker: Now Something is Slowly Changing van Menna Laura Meijer

De camera blijft steevast op afstand, net buiten de groep, in deze strenge, soms grappige en pijnlijk eerlijke ­documentaire over de zoektocht naar persoonlijke groei en zingeving.

Menna Laura Meijer observeert en laat het aan de kijker om te bedenken wat het allemaal te betekenen heeft. "Adem naar je voeten. Adem naar je voeten. Adem naar je voeten."

Mike Peek: Mallory van Helena Trestíkova

Wie door een drugsverslaving in de goot belandt, komt daar met goede ­bedoelingen alleen niet zomaar weer uit. Helena Trestíkova volgde Mallory liefst dertien jaar lang en laat zien hoe ze na het afkicken vanuit haar auto ­terug probeert te keren in de Tsjechische samenleving.

Even ontroerend als ontluisterend.

Bart van der Put: American Dharma van Errol Morris

Wanneer Idfa-grootheid Errol Morris zijn camera op Stephen K. Bannon richt, levert dat allicht vuurwerk op: de strateeg die Donald Trump naar het Witte Huis loodste, heeft politieke ­opvattingen die niemand onberoerd ­laten.

Morris laat de stokebrand ook over diens cinefilie uitweiden, in een documentaire die hij zelf 'een horrorfilm' noemt.

American Dharma Beeld -
American DharmaBeeld -

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden