5 Days Off is meer dan stuiteren op zware beats

De komende vijf dagen is rond het Leidseplein veel drum-'n-bass, house, minimal en techno te horen. Maar festival 5 Days Off is niet alleen voor elektronischemuziekfreaks.

Darkside (Nicolas Jaar en Dave Harrington) verzorgt het openingsconcert. Beeld web-upload
Darkside (Nicolas Jaar en Dave Harrington) verzorgt het openingsconcert.Beeld web-upload

'In vijf dagen laten we de elektronische muziek van nu zien,' zegt Bas van den Broeke, artistiek directeur van 5 Days Off. Op het programma van de veertiende editie van het festival dat ooit begon als het kleinere broertje van 10 Days Off in Gent, staan Dark­side, Nils Frahm, Julio Bashmore en Marek Hemmann.

Nog nooit van gehoord? Geeft niets, progressief programmeren is ook de bedoeling van 5 Days Off. 'We proberen underground toegankelijk te maken voor een breed publiek.' Een behoorlijke uitdaging, erkent Van den Broeke. 'Met veel onbekende namen moet je ervoor waken dat mensen door de bomen het bos niet meer zien.'

Onderscheid
Het vijfdaagse clubfestival in Paradiso, Melkweg en De Balie moet zich steeds duidelijker onderscheiden op 'de gigantische festivalmarkt', zegt Van den Broeke. 'Tien jaar geleden waren we het enige meerdaagse dancefestival, nu is er elk weekend wel wat.'

Wat maakt 5 Days Off anders dan bijvoorbeeld Amsterdam Dance Event of Pitch? 'Wij zoeken het experiment op. We zijn een festival met verschillende stijlen, maar dit jaar ligt de nadruk meer op alternatief.'

Zo wordt het openingsconcert morgen verzorgd door Darkside, een samenwerkingsverband tussen producer Nicolas Jaar en gitarist Dave Harrington. Ze maken minimalistische elektronica met hypnotiserende gitaarriffs, ondersteund door metershoge visuals. 'Het wordt een echt luisterconcert,' zegt Van den Broeke.

Vreemd eendjes
Wie denkt dat 5 Days Off alleen stuiteren is op zware beats, heeft het dan ook mis. Vorig jaar werd de trend gezet met een uitvoering van Simeon ten Holts Canto ostinato. De bekende minimalistische klassieke compositie werd door Inneract in een uitgekleed elektronisch jasje gehesen en voorzien van audiovisueel spektakel. Het optreden was stijf uitverkocht, net als Darkside morgen.

Nog zo'n vreemde eend in de bijt is de Duitse producer en componist Nils Frahm, die gewoonlijk tot de neoklassieken wordt gerekend. Hij speelt zaterdag in Paradiso voor de gelegenheid een clubgeoriënteerde show. Geen vleugel dus, wel keyboards en synthesizers.

Wat 5 Days Off vooral onderscheidt van al die andere dancefestivals, is de randprogrammering. Dit jaar zijn er diverse muziekdocumentaires te zien en er is een fototentoonstelling in de Melkweg (Freaks come out at night van Milan Boonstra). Ook zijn er workshops en op zaterdag weer een platenbeurs. Sinds twee jaar moet 5 Days Off het zonder subsidie stellen voor dit extra aanbod. 'Dat maakt het lastig, maar we kunnen nog steeds leuke projecten neerzetten.'

Samenwerking
Dat doet het festival vooral door samenwerkingen aan te gaan met lokale partners. Zo is er voor het eerst dit jaar een samenwerking met Subbacultcha!, het Amsterdamse platform dat undergroundmuziek promoot. Het biedt vrijdag in De Balie een eclectische avond aan vol pop, disco, en beats met optredens van Planningtorock, rRoxymore en James K.

5 Days Off, 5-9 maart in Paradiso, Melkweg en De Balie.
Passepartouts zijn uitverkocht. Losse kaarten zijn nog verkrijgbaar via www.5daysoff.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden