49 Nederlanders teruggekeerd uit Nepal

Een groep van 49 Nederlanders die in het zwaar getroffen Nepal zaten, zijn vannacht teruggekeerd. Het vliegtuig waarmee ze werden opgehaald is veilig geland op de luchthaven in Rotterdam. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.

Nederlanders die vanuit Nepal zijn aangekomen op Rotterdam Airport worden herenigd met hun familie. Beeld anp
Nederlanders die vanuit Nepal zijn aangekomen op Rotterdam Airport worden herenigd met hun familie.Beeld anp

Het toestel kwam rond 4.00 uur aan. Onder de 49 passagiers zijn ook twee gewonden. Het ministerie, dat de vlucht samen met SOS International charterde, kan niet aangeven hoe ze er precies aan toe zijn en of ze nog naar het ziekenhuis moeten. Het is de tweede repatriëringsvlucht sinds de verwoestende aardbeving zaterdag plaatsvond.

Dinsdagmiddag landde er al een vliegtuig en op donderdag komt een Belgisch vliegtuig met 54 Nederlanders aan op het vliegveld van Brussel.
Die passagiers meegerekend zijn dan ongeveer 325 Nederlanders teruggekeerd uit het rampgebied, zegt een woordvoerder SOS International. Het gaat dan om mensen die zowel via de gecoördineerde vluchten als op eigen gelegenheid Nepal hebben verlaten. Voor zover bekend zijn er twaalf Nederlanders lichtgewond geraakt en is een persoon zwaargewond. Sommigen worden nog verpleegd in Nepal. SOS International gaat er vanuit dat alle gewonden 'in de loop van de week' terug zijn in Nederland.

Het officiële dodental van de beving staat op ongeveer 5.000. Daarnaast zijn meer dan 10.000 mensen gewond geraakt. Zo'n 2,8 miljoen Nepalezen hebben op dit moment geen dak meer boven hun hoofd. Ze zijn op de vlucht of kunnen niet terug naar hun woningen, meldden de Verenigde Naties gisteravond op basis van het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken.

De VN hebben de internationale gemeenschap om 415 miljoen dollar gevraagd om Nepal de komende drie maanden van noodhulp te voorzien. Daarbij moet gedacht worden aan het verstrekken van huisvesting, gezondheidszorg, voedsel en medicijnen.

In totaal zijn mogelijk 70.000 huizen volledig verwoest en zijn er 530.000 beschadigd, schatte de overheid. Het dodental blijft staan op iets meer dan 5.000, het aantal gewonden staat op 10.194.

Volgens de VN is er op korte termijn 415 miljoen dollar (372 miljoen euro) nodig om hulp te kunnen bieden.

null Beeld epa
Beeld epa

Afgelegen district

Reddingswerkers proberen te ontdekken wat er gebeurd is met de 10.000 mensen die in het afgelegen Gorkha-district wonen, aan de grens met Tibet. Er is nog niets bekend over de situatie in dit gebied. In andere dorpen die ongeveer even ver van het epicentrum liggen, is 90 procent van de gebouwen verwoest.

'Er wonen 2.000 families in dit gebied, dus we hebben het over 10.000 tot 11.000 mensen. Er is geen elektriciteit, geen telefoon en geen mogelijkheid om er te komen', zegt Dhruba Devkota, projectmanager van de organisatie Save the Children, tegen de Britse krant The Guardian.

null Beeld getty
Beeld getty

Toeristen gered

Talrijke toeristen zijn ten noorden van de Nepalese hoofdstad Kathmandu uit het Himalayagebergte gered, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Nepal. Er zouden 175 mensen met helikopters uit het natuurpark Langtang zijn gevlogen. Ze waren er na de aardbeving vast komen te zitten omdat de wegen waren geblokkeerd.

Er zijn nog wel zo'n tachtig mensen in de bergen van het natuurpark geïsoleerd op 5.800 meter hoogte. De reddingshelikopters kunnen zo hoog niet komen. De slachtoffers is gevraagd te proberen verder af te dalen. Als dat lukt kunnen zij ook naar Kathmandu worden gevolgen, aldus de woordvoerder.

null Beeld getty
Beeld getty

Geen overlevenden gevonden

Het Nederlandse reddingsteam Urban Search And Rescue (USAR) heeft gisteren opnieuw niemand levend uit het puin kunnen redden in Nepal. Wel treffen de reddingswerkers nog steeds lichamen van slachtoffers van de aardbeving aan. 'Op sommige plekken kun je ruiken dat er overleden mensen liggen, zegt Marcel Vugt, woordvoerder van USAR in Nepal.

Vanuit een camping naast het vliegveld van Kathmandu stuurt USAR dagelijks vier groepen van elk tien reddingswerkers en twee honden de gebieden rond de hoofdstad in op zoek naar overlevenden in het puin. Die zijn schaars: tot nu toe hebben alle 57 internationale USAR-teams die in Nepal werken, slechts veertien mensen gered. Dat aantal is relatief laag, zegt Vugt. 'Dat heeft te maken met de bouwstijl van Nepalese huizen', legt hij uit. 'Deze bestaan vooral uit bakstenen, en wanneer je daaronder wordt bedolven heb je geen overlevingskans.'

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden