47 raambordelen dicht om misbruik

De gemeente wil de vergunningen intrekken van één van de grootste exploitanten van raambordelen op de Wallen, Willem van der Meulen. De uitbater van 47 ramen neemt volgens het stadsbestuur structureel te weinig maatregelen om misstanden zoals gedwongen prostitutie te voorkomen.

Enkele raambordelen in de Molensteeg waarvoor de gemeente geen vergunning meer wil geven. Beeld Marc Driessen
Enkele raambordelen in de Molensteeg waarvoor de gemeente geen vergunning meer wil geven.Beeld Marc Driessen

Dat bevestigt zowel de gemeente als Van der Meulen zelf. Op grond van informatie van justitie en politie concludeert burgemeester Eberhard van der Laan dat in elk geval drie en waarschijnlijk meer dan twintig slachtoffers van vrouwenhandel of uitbuiting pasgeleden achter de ramen van Van der Meulen hebben gewerkt. Nu hij, zoals alle raamexploitanten, vanwege aangescherpte gemeentelijke regels nieuwe vergunningen moet aanvragen, is de gemeente van plan die te weigeren.

Ondanks herhaalde waarschuwingen bleven verscheidene instanties misstanden constateren. In recente processen kregen pooiers die 'hun' vrouwen in panden van Van der Meulen lieten werken, forse celstraffen. Hij verhuurt ramen op de Oudezijds Achterburgwal en Voorburgwal, in de Sint Annendwarsstraat, Barnde­steeg, Molensteeg en Bloedstraat.

Omstreden
Ooit was Van der Meulen politieman, later bedrijfsleider voor 'Dikke Charles' Geerts, totdat de gemeente in 2007 voor 25 miljoen euro al diens prostitutiepanden opkocht omdat Geerts sinds jaar en dag wordt beticht van criminele contacten.

De raambordelen die Van der Meulen nu exploiteert, zijn eigendom van het eveneens omstreden duo Bertus Cirkel en Citon Chang. Na een lang proces oordeelde de Raad van State in 2012 dat de gemeente hun terecht hun bordeelvergunningen had onthouden. Zij deden de exploitatie van hun bedrijf La Vie en Rose over aan Van der Meulen.

Procederen
Hij bevestigt dat de gemeente zijn vergunningen wil intrekken. Hij zegt bezwaar te zullen maken en zo nodig te procederen, maar wil geen commentaar geven voordat hij met zijn advocaten heeft overlegd over de te nemen stappen.

Waarschijnlijk neemt de gemeente in december een besluit. De raambordelen zouden kunnen blijven als een andere ondernemer ze overneemt.

Lees vandaag (19-9) meer in Het Parool: Verhuurders peeskamers verantwoordelijk gesteld voor uitbuiting door pooiers

null Beeld JV/Het Parool
Beeld JV/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden