Update

47 doden door noodweer Mexico, 40.000 toeristen gestrand

Het aantal doden door het noodweer in Mexico loopt op. Er zijn tot dusver zeker 47 mensen om het leven gekomen. Zo'n 40.000 toeristen zijn gestrand, met name in de badplaats Acapulco, die grotendeels van de buitenwereld is afgesloten. Het leger in Mexico heeft meer dan 2000 toeristen via een luchtbrug weggehaald uit de overstroomde stad, meldt de BBC.

Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

Twee stormen belagen Mexico tegelijkertijd. De tropische storm Manuel trekt vanuit het westen Mexico binnen, terwijl de orkaan Ingrid vooral in het oosten voor overlast zorgt.

Door het noodweer ligt het dagelijks leven in delen van het Latijns-Amerikaanse land grotendeels stil. Tienduizenden mensen hebben een veilig heenkomen gezocht in noodopvangcentra.

In verschillende deelstaten kwamen mensen om het leven door aardverschuivingen, modderstromingen of toen hun huizen bezweken onder de zware regenval. Alleen al in Acapulco zouden 21 doden zijn gevallen. De wegen van een naar de stad zijn geblokkeerd.

Enorme wachtrijen bij luchtmachtbasis
Het leger in Mexico heeft meer dan 2.000 toeristen via een luchtbrug weggehaald uit de overstroomde stad vanaf een luchtmachtbasis. Nog zo'n 40.000 toeristen en inwoners zitten vast in Acapulco.

Toeristen moesten zeker acht uur wachten aan de poorten van de luchtmachtbasis voor ze konden plaatsnemen in een van de vliegtuigen. 'Dit is waarschijnlijk een van de ergste vakanties ooit', zei de Brit David Jefferson Gled (28), die Engelse les geeft in Mexico-Stad. 'Het is eigenlijk niet echt vakantie, meer opsluiting.'

Tienduizenden mensen staan nog te wachten voor ze weg kunnen. 'We staan hier te koken, we verbranden. We zijn moe en wanhopig', zei Irma Antonio Martinez (43), die samen met twaalf familieleden het weekend van de Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag in Acapulco had gevierd.

Groeiende frustraties
'Het is verschrikkelijk. We hebben sinds negen uur vanmorgen niets gegeten', klaagt Lizbeth Sasia, een 25-jarige leerkracht uit Cuernavaca. 'Ze blijven maar zeggen dat we op de volgende vlucht kunnen, maar de volgende vlucht komt nooit.'

De frustratie van de gestrande toeristen groeide dinsdag tot grote proporties toen enkele onberispelijk geklede gezinnen onder de ongelovige blikken van de duizenden wachtenden door militairen naar privévliegtuigen werden geëscorteerd.

Dinsdag werden enkele winkels geplunderd en sommige geldautomaten waren leeg, maar verder leek de toeristische zone van de stad weer min of meer in normale staat na drie dagen van onafgebroken regen.

Acapulco, maandag. Beeld epa
Acapulco, maandag.Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden