47 Amsterdamse jongeren 'radicaliseren zorgwekkend'

In Amsterdam lopen 47 jongeren rond die 'zorgelijk radicaal' gedrag vertonen: 37 jongens en tien meisjes.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat zei burgemeester Van der Laan donderdag in de commissie Algemene Zaken, waar zijn anti-radicaliseringsbeleid op de agenda stond. Aan de hand van de Top 600-aanpak die eerder ingezet werd bij criminele jongeren, speurt Amsterdam actief naar indicaties van radicalisering onder jongeren.

Op die manier zijn de huidige 47 gevallen in beeld gekomen, waarmee ambtenaren volgens Van der Laan 'heel secuur' bezig zijn.

Binnen het anti-radicaliseringsbeleid dat Amsterdam sinds 2015 hanteert wordt onderscheid gemaakt in vijf risicogroepen: potentiële terroristen en getraumatiseerde terugkeerders, ronselaars, potentiële uitreizigers, individuen die radicaliseren of een dergelijk gedachtengoed al aanhangen en familie van uitreizigers en terugkeerders. Hoeveel en hoe vaak die vijf groepen zijn vertegenwoordigd in het 47-koppige gezelschap werd buiten beschouwing gelaten.

Meisjes
Dat er relatief veel meisjes bij de groep horen is volgens Van der Laan een nieuwe ontwikkeling en iets waar de aandacht van Amsterdam sinds een aantal jaar ook scherper op is afgestemd. "Zij vormen twintig procent van die groep. Daar moet je niet meer overheen kijken."

Welke vorm van radicalisme de 47 aanhangen liet de burgemeester in het midden. In de praktijk is dat volgens hem wel vaak van islamitische aard, maar ook voor extremisme aan de christelijke of de linker- of rechterkant sluit het college volgens hem de ogen niet. Als voorbeeld haalde hij basisschool As-Siddieq aan die in de kerstvakantie beschoten werd. Geen gerichte actie, volgens de politie. "Maar als dat wel zo was, dan mag u er op gerust zijn dat wij weten uit welke andere extreme hoek dat was gekomen."

Crimineel verleden
Van der Laan gaf aan drie jaar geleden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een profiel te hebben opgevraagd van in- en uitreizende radicale jongeren. Dat bleek identiek aan dat van de gemiddelde Top 600-jongere. "Dat is ook gebleken bij aanslagen die volgden in het buitenland. De mensen die betrokken waren bij Bataclan en de aanslagen in Brussel hadden bijna allemaal een criminele achtergrond."

Wat de huidige ontwikkelingen in het Midden-Oosten voor de situatie hier betekenen kon Van der Laan niet zeggen. "Het zou kunnen dat idealen achter de horizon verdwijnen en daar mogen we op hopen, maar we moeten er rekening houden mee houden dat er meer mensen uit landen als Syrië of Irak terugkeren." Vrijdagochtend werd een 33-jarige vrouw uit Eindhoven die vorig jaar probeerde naar Syrië te reizen aangehouden op Schiphol.

Amsterdam kan snel terugschieten

Van der Laan vertelde de raad ook dat de Dienst Speciale Interventies (DSI) grotendeels van Houten naar Amsterdam is verhuisd. "Als er iets gebeurt," zei hij, "zijn zij de eersten ter plaatse om terug te schieten. Zij zijn onze voornaamste weerstand. Hun verhuizing is een geruststellende gedachte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden