45 miljoen euro: onverwacht bod op failliet Slotervaart

Het faillissement van MC Slotervaart lijkt achter de rug te zijn nu vastgoedonderneming Zadelhoff bereid is 45 miljoen euro in het voormalige ziekenhuis te steken. Met dat geld kunnen de schuldeisers allemaal worden betaald.

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Zorgondernemer Loek Winter, andere voormalige eigenaren van MC Slotervaart en Zadelhoff maakten vrijdag bekend een akkoord te hebben bereikt over de investering. De gemeente Amsterdam heeft uiterst terughoudend gereageerd op deze mogelijke spectaculaire wending in het faillissement van het ziekenhuis.

Een woordvoerder van de curator spreekt van goed nieuws, als het klopt. Hij zegt ook dat de curator nog geen afspraken op papier heeft gezien en deze afwacht.

Het zogeheten crediteurenakkoord dat zou moeten worden gesloten met alle schuldeisers, vereist de goedkeuring van de curator en moet daarna ook nog aan de rechter worden voorgelegd.

De deal vereist ook de goedkeuring van de gemeente. De eerste reactie van het stadsbestuur roept de vraag op of die er komt: 'We hebben zorgen over de betrokkenheid van zorgondernemer Loek Winter, vanwege de maatschappelijke impact die het faillissement van het Slotervaartziekenhuis heeft gehad. We wachten een ­officieel bericht van vastgoedondernemer Zadelhoff af.'

Zeldzame situatie
Grote schuldeisers van MC Slotervaart zijn uitkeringsinstantie UWV, dat zes weken de lonen heeft doorbetaald van het personeel, huisbankier ING, die een kleine acht miljoen euro tegoed heeft, en de zorgverzekeraars.

Als het faillissement wordt beëindigd door volledige genoegdoening van de schuldeisers - een zeer zeld­zame situatie - worden Winter en Willem de Boer weer mede-eigenaren.

Zadelhoff wil ook aandelen krijgen, maar is daarvoor afhankelijk van medewerking van de gemeente. Die heeft een voorkeursrecht bedongen bij de verkoop van het pand, om te voorkomen dat het in handen valt van speculanten en om te garanderen dat een zorgfunctie behouden blijft. Het pand staat nu nog te koop. De curator wil met de opbrengst een deel van de schulden aflossen. Maar als het bericht klopt, zal de verkoop niet doorgaan.

De oud-eigenaren van het ziekenhuis en Zadelhoff hopen op medewerking van de gemeente omdat zij ruimte in het pand willen blijven verhuren aan het bloedlaboratorium van Atalmedial en het naburige Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Zadelhoff wil een deel ervan geschikt maken voor bewoning door medisch personeel en het gebouw laten fungeren als 'medisch centrum' voor de regio.

Overleg met gemeente
Maarten Feilzer, directeur van Zadelhoff, zegt dat de afspraken de komende weken nader zullen worden uitgewerkt om de crediteuren terug te betalen. Ook wil Zadelhoff met de gemeente om de tafel om de bestemmingsplannen te bespreken. Volgens een woordvoerder hoopt Zadelhoff op korte termijn overeenstemming te bereiken met de gemeente.

Het MC Slotervaart werd donderdag 25 oktober 2018 failliet verklaard. Die dag werden ook de IJsselmeerziekenhuizen - met vestigingen op Urk, en in Dronten en Emmeloord - failliet verklaard. De IJsselmeerziekenhuizen waren, net als MC Slotervaart eigendom van de MC Groep van zorgondernemer Winter.

Lees ook: Huurders spookziekenhuis MC Slotervaart werken gewoon door

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden