43 extra klassen moeten scholenprobleem Zuid oplossen

Stadsdeel Zuid heeft in samenspraak met alle achttien schoolbesturen een grootscheeps plan gemaakt om de ruimtenood in het basisonderwijs op te lossen. Dit is afgelopen woensdag in het dagelijks bestuur van het stadsdeel aangenomen.

ArchiefbeeldBeeld ANP

Dit schooljaar hebben vijf scholen een kleutergroep erbij gekregen. Komende jaren worden scholen in het hele stadsdeel verbouwd, uitgebreid en herschikt waardoor per schooljaar 2015 totaal 43 extra groepsruimten zijn gerealiseerd; de kleutergroepen groeien immers steeds door.

Verwachte groei
Met het realiseren van nog eens dertien flexibele ruimten, inzetbaar voor scholen in nood, en het besluit om 43 potentiële ruimten al de bestemming onderwijs te geven, heeft Zuid zo genoeg lokalen ter beschikking of in het vooruitzicht om de verwachte groei in het basisonderwijs van achthonderd kinderen ruimschoots te kunnen verwerken.

'Alle scholen hebben aan dit plan meegedaan,' zegt portefeuillehouder Simone Kukenheim (D66), 'Groot en klein. Ze zijn unaniem blij met de investeringen die we doen, want nu wordt iedereen bediend.'

Plannen uitbreiding
Na de uitbreiding in dit schooljaar krijgen de Anne Frankschool, de Maas-en Waalschool, de Sint Catharina, de Oscar Carré nog meer extra lokalen erbij. De Nicolaas Maes heeft een dependance gekregen, de Notenkraker krijgt een dependance per 2015, de Geert Grooteschool en de Europaschool worden ontwikkeld tot integraal Kindcentrum (school waarin crèche, voorschool en buitenschoolse opvang zijn samengevoegd), de Peetersschool wordt al gerenoveerd (volgend jaar klaar) en renovatie van de Olympiaschool begint volgend jaar. Aan de Zuidas komt een geheel nieuwe school en voor de speciale basisscholen Meander en Sint Paulus staat ook nieuwbouw op het programma.

Twee miljoen
Op alle scholen wordt het binnenklimaat onderzocht en zo nodig aangepast. Twee miljoen is begroot het stadsdeel voor energiebesparende maatregelen. Kunkenheim zegt dat al deze investeringen binnen bestaande budgetten kunnen worden uitgevoerd: 'Want we hebben de laatste jaren al veel geïnvesteerd in onderwijshuisvesting. Verder hebben we heel kritisch gekeken naar begrotingen en toen gerichte keuzes gemaakt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden