411 geverfde schelpen in het Van Gogh Museum

Het kunstenaarscollectief Fossil Free Culture heeft dinsdag 411 schelpen verstopt in het Van Gogh museum. Het collectief wil hiermee de relatie tussen het museum en oliebedrijf Shell aan de kaak stellen.

Één van de 411 schelpen verspreid door het Van Gogh museum. Beeld Fossil Free Culture
Één van de 411 schelpen verspreid door het Van Gogh museum.Beeld Fossil Free Culture

De schelpen zijn elk handmatig beschilderd met een zwarte, olieachtige vlek. De 411 schelpen vertegenwoordigen de gemiddelde concentratie van koolstofdioxide in de atmosfeer van de aarde op dit moment. Deze bereikte in april dit jaar 411 deeltjes per miljoen. Dat is meer dan onze planeet aan kan, meent het collectief.

Met de schelpen wil het collectief het Van Gogh museum bekritiseren omdat het zich laat sponsoren door oliebedrijf Shell. Verder verwijt het collectief het museum van het schoonpoetsen van het publieke imago van Shell.

"Geen enkele kunst kan klimaatverandering overleven als culturele instellingen geld van fossiele brandstof accepteren," schrijft het collectief in een persbericht.

Niets vernield
Het museum is al eerder in gesprek geweest met de actiegroep en is op de hoogte van de standpunten. Er wordt door het museum geen actie ondernomen tegen het collectief. "Wat voor ons belangrijk is, is dat de veiligheid van onze bezoekers gewaarborgd is, de kunst veilig is en dat er niets is vernield. We zien daarom geen reden verdere stappen te ondernemen," laat een woordvoerder van het museum weten.

Het Van Gogh Museum heeft de schelpen inmiddels waarschijnlijk allemaal opgeruimd. "We hebben ze niet geteld," aldus de woordvoerder.

Eerdere acties
Het is niet de eerste keer dat het collectief actie voert tegen het museum. Eerder deze maand brachten de actievoerders zwarte handafdrukken aan op de glazen gevel van het Van Gogh Museum.

Fossil Free Culture laat weten dat de actie een een solidariteitsbetuiging is met Milieudefensie dat op 4 april aankondigde Shell voor de rechter te zullen dagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden