4000 vrouwen, 663 mannen voor de klas in Amsterdam

Er staan steeds minder mannen voor de basisschoolklas. Amsterdam telde vorig jaar 663 mannelijke leerkrachten in het primair onderwijs, tegenover ruim vierduizend vrouwen.

Priscilla Tienkamp
null Beeld anp
Beeld anp

Slechts één op de acht leerkrachten in het Nederlandse primair onderwijs is man, blijkt uit een analyse van dataplatform LocalFocus op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het gaat dan over het lerarenaantal in de maand oktober van 2015, het meest recente moment waarover gegevens beschikbaar zijn. Het betekent dat slechts veertien procent van de basisschoolleraren in Amsterdam een man is.

Het aantal mannen voor de klas daalt al jaren: in 2011 stonden er nog 15.386 mannen voor de groepen 1 tot en met 8, vorig jaar waren dit er slechts 13 duizend. In Amsterdam stonden in 2011 731 mannen voor de klas in het basisonderwijs, vorig jaar waren dat er nog 663. In dezelfde periode bleef het aantal vrouwelijke leerkrachten min of meer gelijk; dat aantal schommelt rond de vierduizend.

ChristenUnie pleitte eerder dit jaar voor meer lesgevende mannen in het basisonderwijs. De partij wil onder meer 'ruimere mogelijkheden voor mannelijke zij-instromers' en meer fulltime banen.

Benieuwd hoeveel procent van de leerkrachten man is op de basisschool van uw kind? Check onderstaande kaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden