400 mensen bij Black Lives Matter-protest op de Dam

Ongeveer 400 mensen zijn zondag op een vreedzame Black Lives Matter sit-in demonstratie afgekomen op De Dam. Onder meer rapper en activist Gikkels (Gideon Everduim) sprak ze daar toe.

Redactie
'Don't shoot', zeggen de demonstranten Beeld Lorianne van Gelder
'Don't shoot', zeggen de demonstrantenBeeld Lorianne van Gelder

'Hands up don't shoot" wordt gescandeerd en dergelijke leuzen staan ook op borden. Ook zijn er afbeeldingen van slachtoffers van politiegeweld te zien. De menigte verplaatst zich 's middags richting Beursplein. Na een aantal toespraken vertrok men rond half vier weer huiswaarts.

De bijeenkomst in Amsterdam is een reactie op politiegeweld. Directe aanleiding is de dood van twee zwarte Amerikanen door politiekogels de afgelopen week. Maar, "Dit gaat voor mij net zo goed over
Nederland als Amerika," zegt de aanwezige Ralitsa Vliese (26), opinieredacteur bij Afromagazine. "We hebben politiegeweld al gezien met Mitch Henriquez en in de Schilderswijk."

De eveneens aanwezige Sylvana Simons van de politieke beweging Denk: "Het is 2016 en helaas is dit nog steeds nodig. Het is naïef om te denken dat wat in Amerika gebeurt ons niet ook aan gaat."

In de Verenigde Staten wordt zondag in verschillende steden geprotesteerd tegen het politiegeweld. Het Amsterdamse protest van zondagmiddag is, zo benadrukt de organisatie, vreedzaam. "Na het zoveelste slachtoffer van politiegeweld in Amerika wilde ik iets doen," besluit initiatiefneemster Anna Hammond (26). "Het is geweldig hoeveel mensen hierop af zijn gekomen."

null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden