Update

400 leerlingen moeten tentamen overdoen na fraude ROC Amsterdam

Bij het ROC van Amsterdam is examenfraude gepleegd, hoewel de omvang ervan beperkt is. 'Het gaat om enkelingen,' zegt Richard Franken, directeur van Hoffmann, het recherchebureau dat door de school is gevraagd de fraude te onderzoeken.

Rob Rombouts en Roelf Jan Duin
null Beeld anp
Beeld anp

Enkele docenten en leerlingen zijn inmiddels ondervraagd. 'Van een inbraak zijn geen sporen, al kan zoiets ook met een valse sleutel.' Het onderzoek richt zich nu op een mogelijke digitale inbraak, maar ervaring leert volgens Franken dat scholen slechte beveiligingsvoorzieningen hebben en fraude kan ontstaan door 'naïef handelen' als het laten slingeren van een printje van een concept-examen.

Kwaliteit van diploma's
Hoffmann adviseerde eerder tien scholen en was betrokken bij het onderzoek naar examenfraude bij Ibn Ghaldoun in Rotterdam, waarvoor elf leerlingen nu voor de rechter staan. Onderwijsminister Jet Bussemaker wil de zaak tot op de bodem uitzoeken. 'Ik wil van elke stap die de school doet op de hoogte worden gehouden. Er mag geen enkele twijfel bestaan over de kwaliteit van diploma's. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat diefstal van examens niet loont, en dat je medescholieren dupeert.'

De school heeft aangifte gedaan. De diefstal van de examens in het vak recht van de ROC mbo-afdeling Juridische Dienstverlening College Zuid aan de Europaboulevard kwam aan het licht na een tip, een dag voor het examen. Daarop werd een vraag toegevoegd die beduidend slechter werd gemaakt dan de andere vragen. Eerder gemaakte deelexamens van hetzelfde vak bleken na inspectie verdacht goed gemaakt te zijn.

'Iemand die normaal gesproken alleen maar zesjes haalde, had nu een tien,' aldus een ROC-woordvoerder. Het ROC heeft de examens ongeldig verklaard. Minstens vierhonderd leerlingen moeten tentamens overdoen. Volgens de inspectie heeft ROC adequaat gereageerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden