Update

40 woningen Houtmankade bezocht, 7 man aangehouden

Bij een gezamenlijke actie van de gemeente en de politie zijn dinsdag 40 woningen bezocht op de Houtmankade. De woningen kwamen onder meer naar voren vanwege de 'bijzondere bewonerssamenstelling'.

Laura Obdeijn en Joep School
Houtmankade. Beeld .
Houtmankade.Beeld .

Ook werden diverse signalen van woonfraude, witwassen, identiteitsfraude en drugshandel geconstateerd. Drie personen zijn tijdens de actie aangehouden in verband met verdenking van witwassen. Nog eens vier mensen zijn aangehouden vanwege een kleine hoeveelheid harddrugs.

Daarnaast is een aantal woningen bezocht om te controleren of de woonvoorschriften goed werden nageleefd. In twaalf gevallen hadden de bewoners geen huisvestingsvergunning voor een particuliere sociale huurwoning. Zij kregen een dwangsom van 6.500 euro opgelegd.

Een dertiende persoon werd een dwangsom opgelegd van 20.500 euro vanwege het illegaal gebruiken van de woning voor shortstay, het verhuren van een vrije-sectorhuurwoning voor een korte periode.

Blauwe hekken
De grote actie, waarbij politie en gemeenteambtenaren bij de woningen hebben aangeklopt met vragen naar de woonsituatie, heeft de hele ochtend geduurd. Een deel van de straat was afgezet met blauwe hekken, zowel aan de voor- als achterzijde van de straat. Dat was te zien op foto's van AT5.

Wat de 'bijzondere bewonerssamenstelling' van het woningblok precies inhoudt, is niet helemaal duidelijk. Volgens verschillende buurtbewoners wonen er in het zwarte pand aan de Houtmankade, tussen de Korte Zoutkeetsgracht en de Schiemanstraat, mensen met veel verschillende nationaliteiten.

Meerdere buurtbewoners noemen daarbij de Italiaanse nationaliteit als mogelijke bindende factor, maar 'Amsterdam is een internationale stad' en verschillende nationaliteiten heb je overal.

Politie aan je bed
Een Italiaanse bewoner van het pand, die niet met zijn naam genoemd wil worden, werd dinsdagochtend ook door de politie gewekt. "Ik schrok me dood, ineens stond de politie aan mijn deur. Mijn hond blafte niet, dat was vreemd. Ze hebben het hele pand binnenstebuiten gekeerd en iedereen van hun bed gelicht." Van criminele activiteiten in het pand is hem niks bekend.

Dat geldt ook voor de buurtbewoners die dinsdag aan het einde van de middag thuis waren. De meesten moesten via Parool.nl of AT5 vernemen dat er bij de doorzoeking aanhoudingen waren verricht voor onder meer witwassen en het bezitten van kleine hoeveelheden harddrugs. Overlast van bewoners van het matig bijgehouden pand is er 'niet meer dan elders'.

Rond 14.00 uur werd de straat vrijgegeven. Om 16.00 uur kwam een medewerker van Waternet het water weer aansluiten. Als onderdeel van de doorzoeking werd 's ochtends om 7.00 uur de hoofdkraan dichtgedraaid.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden