Update

40 uur werkstraf geëist tegen verspreiders anti-homoflyer

De drie mannen die in 2016 anti-homoflyers verspreidden in West en Nieuw-West deden dat om mensen te waarschuwen voor het adopteren van kinderen door homostellen. Het Openbaar Ministerie eist veertig uur werkstraf.

De flyer die in 2016 in West werd verspreid. Beeld .

Salahattim Y. (31) en Cegis E. (31) uit Den Haag en Erdal A. (41) uit Rotterdam schreven op de flyers dat homoseksualiteit volgens de islam, het jodendom en het christendom verboden is en dat het zelfmoordpercentage onder homoseksuelen 'meer dan 200 procent' is.

Ook zouden 29 procent van de kinderen met homoseksuele ouders worden misbruikt. Ze riepen christenen en joden op samen met moslims op te trekken in de strijd tegen homoseksualiteit.

Verontwaardiging
De flyers werden in oktober 2016 verspreid onder vierduizend huishoudens in West en Nieuw-West en zorgden voor veel verontwaardiging. Bij de politie kwamen 192 meldingen binnen van Amsterdammers die er niet van waren gediend. De voorzitters van beide stadsdelen deden gezamenlijk aangifte. Dankzij camerabeelden werden de verdachten opgespoord.

De flyer leest volgens het Openbaar Ministerie als een aanklacht tegen homoseksualiteit en tegen homoseksueel ouderschap. De verdachten wordt groepsbelediging, het aanzetten tot discriminatie en het verspreiden van dat gedachtengoed verweten.

"Wat het meest raakt is dat homoseksuele mannen in verband worden gebracht met misbruik van kinderen op grote schaal. Ze worden weggezet als een groep die geen kinderen zou mogen en kunnen opvoeden omdat ze kinderen zouden misbruiken," aldus de officier van justitie.

Familie Barbu
De verdachten, die elkaar van het werk kennen, kwamen op het idee om de flyers te verspreiden nadat ze op internet hadden gelezen over de familie Barbu, een zaak in Engeland waarbij de kinderen uit een van originele Roemeens christelijk gezin uit huis werden geplaatst en bij een homostel terecht waren gekomen.

A.: "Mensen moeten weten dat dit gebeurt. Wij willen ze waarschuwen voor normen en waarden waar religieuze mensen niet achter staan." Y. zei dat hij als vader werd geraakt door het verhaal van de familie.

A. was verantwoordelijk het schrijven van de teksten voor de flyers. Hij gaf toe dat hij vooral zocht naar negatieve informatie. "Ik was bezig met waarom het niet verstandig is om een kind te plaatsen bij een homostel. Het is niet onze bedoeling om ons te bemoeien met het leven van homo's of om ze het leven zuur te maken. Wij wilden mensen informeren."

Homohoofdstad
De verdachten hadden voor Amsterdam gekozen 'omdat het de hoofdstad is'. Volgens Y. en A. zat daar verder geen gedachte achter. C. gaf eerder tegenover de politie als reden dat Amsterdam 'de onofficiële homohoofdstad is'. De keuze op West en Nieuw-West zou berusten op toeval. "Er stonden veel hoge flats, dus we konden snel veel flyers verspreiden."

Volgens de officier van justitie is de vrijheid van meningsuiting een groot goed, maar staat daar wel de vrijheid tegenover om te zijn wie je wil zijn en het recht om gevrijwaard te blijven van discriminatie. Er bestaat volgens de officier geen twijfel over dat de teksten negatief en beledigend bedoeld zijn.

Advocaat Niels van Wersch van de drie verdachten zei dat de teksten in de flyer 'zeker niet sympathiek zijn', maar juridisch gezien niet beledigend. Volgens hem gaat het om citaten uit heilige boeken en cijfers uit wetenschappelijk onderzoek. Hij vraagt vrijspraak.

De uitspraak is op 4 januari.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden