4 mei-spreker Wim Aloserij (94) overleden

De 94-jarige Wim Aloserij overleefde drie concentratiekampen en zou vrijdag in de Nieuwe Kerk tijdens de Nationale Herdenking zijn verhaal doen, maar overleed woensdagnacht in Hamburg.

Wim Aloserij Beeld Rob Voss

Dat schrijft zijn biograaf Frank Krake op Facebook.

De Amsterdamse slagersknecht doorstond drie concentratiekampen, waaronder Neuengamme in Noord-Duitsland. Aloserij overleefde daarnaast als één van de weinige de ramp met het Duitse cruiseschip Cap Arcona in 1945.

Oostzee
Volgens de NOS was de Nederlander tot woensdagnacht zelfs de enige West-Europeaan die de scheepsramp uit eerste hand kon navertellen. Donderdag zou hij in de Oostzee een krans leggen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp.

In een uitzending van Andere Tijden uit 2011 vertelt Aloserij over het vrachtschip waarmee hij naar de Cap Arcona werd gebracht. 'Er was daar helemaal niets. Ook geen orde. Als er al wat voedsel was, dan doken de sterkeren erop en de zwakken kregen niks. Dat was een hele slechte toestand.'

Het gerucht deed de ronde dat de schepen werden volgeladen met gevangenen om die vervolgens op zee tot zinken te brengen. Pijnlijk genoeg werd de Cap Arcona uiteindelijk door de Britse luchtmacht naar de bodem van de zee gejaagd.

'Het hele schip stond in brand, en die vliegtuigen die bleven schieten. Je staat in een enorme chaotische toestand waar mensen vechten, zich verdringen om reddingsboten, en over de bootrand heen springen,' vertelt Aloserij in de uitzending.

Hij weet de catastrofe te overleven en keert in de zomer van 1945 terug naar Amsterdam, waar de bevrijding wordt gevierd. Niemand heeft oor voor het tragische verhaal van Aloserij.

Ontmoeting
Tegen Andere Tijden zegt hij daarover: 'Ik heb het kamp willen overleven om later te kunnen vertellen wat daar is gebeurd, maar bij terugkomst wist ik dat het geen zin had. Zij die het niet hadden meegemaakt begrepen het toch niet.'

'Het is wrang dat hij vannacht is overleden. Ik had hem zo gegund dat hij zijn verhaal nog had kunnen doen,' zegt Frank Krake, de biograaf van Aloserij tegen de NOS. Het boek De Laatste Getuige, waarin Aloserij zijn verhaal uit de doeken doet, verscheen begin april.

In een interview ten tijde van de verschijning van het boek zegt Aloserij: 'Ik heb er zoveel ellende gezien en meegemaakt. Maar ik hield mijn geest buiten het kamp en sloot me af voor alle smart en pijn. Ik had de wil om te overleven, en daar geniet nog iedere dag van.'

Biograaf Krake voert vrijdag het woord tijdens de Nationale Dodenherdenking, in de plaats van Aloserij. 'Hij zag enorm uit naar de ontmoeting met het koningspaar.'

Lees ook: 'Zonder die SS'er was ik door de schoorsteen gegaan'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.