4 juli? 62 hot dogs in 's werelds bekendste schranspartij

Het is 4 juli vandaag en dus vieren de Amerikanen officieel hun onafhankelijkheid van de Britten. Het is een dag bomvol patriottistische uitingen. Eén van de bekendste evenementen vindt plaats in Coney Island, New York. Daar vindt vandaag de 97ste editie plaats van Nathan's Hot Dog Eating Contest.

Elise Kuit
Het wedstrijdmateriaal van de Nathan's Hot Dog Eating Contest. Beeld reuters
Het wedstrijdmateriaal van de Nathan's Hot Dog Eating Contest.Beeld reuters

Nathan's Hot Dog Eating Contest is niet zomaar een eetwedstrijd, het is dé eetwedstrijd van Amerika. Jaarlijks trekt de schranspartij tienduizenden toeschouwers en volgen miljoenen fans de wedstrijd op tv, die als een ware sportwedstrijd wordt verslagen.

De mythe gaat dat de wedstrijd ontstond in 1916, toen vier immigranten elkaar uitdaagden wie er de meeste hotdogs in tien minuten naar binnen kon werken. Naar verluidt deden ze dit om te bewijzen wie de grootste patriot van de vier was. Tot op de dag van vandaag heeft de wedstrijd patriottistische connotaties. Voor de wedstrijd begint bijvoorbeeld, schalt over het terrein dat Amerika 'the greatest nation in the world' is.

In werkelijkheid wordt de Nathan's Hot Dog Eating Contest overigens sinds pas 1972 door het restaurant Nathan's in Coney Island georganiseerd.

Winnaar van 2011, Joey Chestnut, neemt de mosterdgele ceintuur in ontvangst. Beeld reuters
Winnaar van 2011, Joey Chestnut, neemt de mosterdgele ceintuur in ontvangst.Beeld reuters

Voor de deelnemers mogen aanvallen, worden ze eerst gewogen door de burgemeester van New York. Zodra het startsein is gegeven is het de bedoeling zo veel mogelijk hotdogs (mét broodje) naar binnen te duwen in tien minuten tijd. De winnaar van vorig jaar, Joey Chestnut, won nadat hij er 62 had opgegegeten én binnengehouden, een voorwaarde om de zege binnen te halen en naar huis te gaan met de mosterdgele ceintuur (afgezet met 'juwelen') en een geldprijs van 10.000 dollar.

2011 was Chestnut's vijfde zege op rij. De jaren daarvoor werd de winnaars-ceintuur een aantal keren weggekaapt door de beruchte Japanner Takeru Kobayashi. Bij zijn deelname in 2007 werd hij bijna gediskwalificeerd nadat deelnemers claimden dat Kobayashi bij het einde van de wedstrijd overgegeven zou hebben, ofwel dat hij 'Roman' zou zijn gegaan, ten strikste verboden op straffe van diskwalificatie. De scheidsrechters oordeelden echter in het voordeel van de Japanner, maar de winaar dat jaar werd voor het eerst Joey Chestnut.

Kobayashi doet overigens sinds 2010 niet meer mee, nadat hij weigerde het verplichte contract van de organisator te ondertekenen. De Japanner organiseert nu op eigen houtje hotdog-eetwedstrijden.

Technieken
De technieken van de deelnemers variëren per persoon. Zo hanteerde Kobayashi de 'Solomon-methode' waarbij hij de worstjes scheidde van de broodjes, het worstje in tweeën brak en apart van het broodje naar binnen duwde. Anderen gebruiken de 'Carlene pop' waarbij op en neer gesprongen wordt om het geheel sneller in de maag te krijgen. Maar veruit de populairste methode is het 'dunking', oftwel proppen, waarbij de worstjes soms nat worden gemaakt met frisdrank, zodat ze beter aan het broodje blijven kleven en het slikken sneller gaat.

Het publiek van Nathan's Hot Dog Eating Contest viert feest. Beeld REUTERS
Het publiek van Nathan's Hot Dog Eating Contest viert feest.Beeld REUTERS

De Nathan's Hot Dog Eating Contest wordt beschouwd als de Olympische Spelen van eetwedstrijden, maar is zeker niet de enige. Door heel Amerika proppen mensen zich een indigestie aan alles wat maar eetbaar is. De deelnemers en sponsors kunnen er een aardig geldbedrag mee opstrijken, en sommigen groeien uit tot ware Bekende Amerikanen (onder meer Chestnut), en worden voor allerlei andere evenementen gevraagd als ere-gast.

Helemaal onomstreden zijn de wedstrijden niet. Zo zijn er talloze voorbeelden bekend van hart- en herseninfarcten die deelnemers troffen na het innenmen van buitenmatig veel voedsel, en vinden veel Amerikanen het onsmakelijk vertier, wetende dat miljoenen mensen in de wereld honger lijden.

Het zal de deelnemers van Nathan's Hot Dog Eating Contest vandaag weinig interesseren. Hun ogen zijn gericht op de mosterdgele ceintuur, het prijzengeld en, niet onbelangrijk, grote rivaal Joey Chestnut.

Joey Chestnut claimt de overwinning. Beeld AFP
Joey Chestnut claimt de overwinning.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden