4 jaar cel geëist voor mishandeling homo's achter CS

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag vier jaar cel geëist tegen de 24-jarige Mamadou D. voor het mishandelen van twee homoseksuele mannen achter het Centraal Station in oktober vorig jaar.

Hulpdiensten in actie na de mishandeling achter CS. Beeld Politie

Voor het OM staat het vast dat D. een grote rol had in de afranseling van de twee mannen en is poging tot doodslag en openlijke geweldpleging bewezen.

Op de plaats delict werd een kentekenplaatje gevonden dat op zijn naam stond en uit telefoongegevens is gebleken dat hij ten tijde van het incident in de buurt was. Ook heeft een wijkagent die D. goed kent hem aangewezen op foto's.

De vechtpartij ontstond na een discussie op de pont. De twee slachtoffers van destijds 52 en 55 jaar oud werden uitgescholden vanwege hun geaardheid. Na het aanmeren van de pont volgde een gewelduitbarsting waarbij een van de slachtoffers hersenletsel opliep en de ander ook zwaar gewond raakte.

Ontkenning
D. wordt ook verdacht van betrokkenheid bij een vechtpartij met twee Britse toeristen in januari van dit jaar. D. zou hen met vrienden nepdrugs hebben verkocht, waarna de toeristen hun geld terugeisten. In de vechtpartij die daarop ontstond, deelde D. volgens het OM opnieuw rake klappen en schoppen uit.

Voor het OM weegt zwaar mee dat D. een lang strafblad heeft. Hij is eerder veroordeeld voor woninginbraak en vernieling en zat nog in zijn proeftijd. Verder heeft hij meerdere taakstraffen gekregen voor onder meer een opiumdelict.

D. ontkent iedere betrokkenheid bij de mishandeling achter het Centraal Station en stelde zichzelf niet te herkennen op beelden.

Dat het kentekenplaatje van zijn scooter op de plaats delict werd gevonden, zou komen omdat die was gestolen. Hij gaf wel toe dat hij betrokken was bij de vechtpartij in de Warmoesstraat.

Leven oppakken
Het homoseksuele echtpaar heeft ondertussen nog altijd veel last van de zware mishandeling. Een van de slachtoffers liep een schedelbreuk en een hersenbloeding op.

Jeanine Packbiers, de medewerker van Slachtofferhulp die namens de slachtoffers in de rechtbank aanwezig was, vertelde dat hij z'n leven probeert op te pakken, maar dat dat moeizaam gaat. "Hij functioneert anders dan voorheen. Hij is trager en vergeet veel, mogelijk ten gevolge van het hersenletsel. Verder is hij erg somber en vooral ook angstig."

Zijn partner liep een zwaar gekneusde nek op en had wekenlang hoofdpijn. Een jaar na dato heeft hij mentaal nog steeds veel last van de gebeurtenis. Het beeld van zijn toegetakelde vriend laat hem niet los. "Hij is voorgoed veranderd, loopt niet meer onbevangen over straat en is wantrouwig geworden."

Woede
De slachtoffers waren zelf niet in de rechtbank aanwezig, omdat ze dat niet durven. Ze eisen schadevergoedingen van respectievelijk 12.000 en 2000 euro voor immateriële schade, plus nog bedragen voor de kosten voor onder meer de tandarts, fysiotherapeut en het ziekenhuis.

De zaak zorgde voor veel woede in de samenleving, vooral omdat de slachtoffers stelden dat het om antihomogeweld ging. Het OM zegt dat daar wel aanwijzingen voor zijn - volgens een getuige riepen de daders 'homootje, homootje' en 'kankerflikkers' - maar is dat niet onomstotelijk bewezen.

D. was in eerste instantie niet komen opdagen op de zitting. Volgens zijn advocaat was hij tijdens een regiezitting 'erg geschrokken' van de aanwezige pers. Ook de mogelijkheid dat er een rechtbanktekenaar aanwezig zou zijn, was voor D. een reden om niet te verschijnen.

De rechtbank vond zijn aanwezigheid dusdanig belangrijk, dat na kort overleg werd besloten hem op te halen uit het detentiecentrum op Schiphol.

Een verzoek van zijn advocaat Eric Steller om de zaak vanwege de privacy van de verdachte achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, werd afgewezen.

Andere verdachten
Voor de mishandeling van het homoseksuele echtpaar achter CS wordt nog een tweede verdachte vervolgd. Het was de bedoeling dat de zaken tegelijkertijd zouden worden behandeld, maar dat was volgens het Openbaar Ministerie praktisch niet mogelijk.

Mogelijk wordt ook nog een derde verdachte vervolgd, maar daarover beslist het OM pas als de zaken tegen de twee andere verdachten zijn afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden