4 huurdersverenigingen stappen uit overkoepelende organisatie

Vier lokale huurdersverenigingen in Amsterdam en de Bewonersraad van Rochdale hebben hun lidmaatschap van de overkoepelende Huurdersvereniging Amsterdam (HA) opgezegd.

Vier huurdersverenigingen stappen uit Huurdersvereniging Amsterdam Beeld Ton Damen
Vier huurdersverenigingen stappen uit Huurdersvereniging AmsterdamBeeld Ton Damen

Zij vinden dat de HA de huurdersbelangen in de Amsterdamse buurten onvoldoende behartigt.

Het zijn de Huurdersvereniging Oost, Huurdervereniging De Pijp, Huurdersbelangen Zuid en de Huurdersvereniging Westerpark die vorige maand schriftelijk hun lidmaatschap van de koepelorganisatie opzegden per 1 december. Bewonersraad Rochdale heeft al eerder opgezegd, maar gaf daar toen geen ruchtbaarheid aan.

De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) wordt volgens de vier huurdersorganisaties bovendien te veel gestuurd door de koepels van woningcorporaties, de politiek en interne geschillen.

Uit op subsidies
De huurderskoepels van de woningcorporaties, die ook lid van de HA zijn, hebben volgens de lokale verenigingen een doorslaggevende stem bij de besluitvorming van de huurdersvereniging. De bestuursleden van de HA zouden slechts uit zijn op subsidies en baantjes voor henzelf, zo staat in de opzeggingsbrief.

Verder wijst Frans Ondunk van de Huurdersvereniging Oost op de crisis bij de HA, die nog aanhoudt en waarbij het afgelopen halfjaar vier van de vijf bestuursleden vertrokken.

Ook bleven er vragen over de subsidies en jaarrekeningen, waarover de HA eerder in conflict raakte met partner Amsterdams Wijksteunpunt Wonen (ASW), tegenwoordig !Woon. De jaarrekening 2016 heeft nog altijd geen goedkeuring van de accountant.

Non-actief
Diverse stafleden kregen of namen ontslag. Penningmeester Jan Kok is nog wel in functie als interim-bestuurder. Enkele lokale huurdersverenigingen eisten eerder het vertrek van de ex-voorzitter, die zichzelf mede benoemde tot ad-interimdirecteur, Winnie Terra. Aanvankelijk was dat tevergeefs, maar inmiddels zou zij volgens meerdere bronnen enkele weken geleden toch op non-actief zijn gezet.

Ambtenaren in de Stopera spraken deze week nog met sleutelfiguren binnen de HA. Tot afspraken met hen komt het niet zolang de HA geen organisatie is die met één stem namens de huurders kan spreken, zo zouden de ambtenaren hebben aangekondigd.

Kritisch rapport
De gemeente zit nog steeds met het kritische rapport van de Rekenkamer Metropool Amsterdam in haar maag. Die stelde in juni dit jaar dat Amsterdam onvoldoende toezicht heeft gehouden op de subsidiestromen voor huurdersorganisaties.

De HA en Winnie Terra waren vandaag niet voor commentaar bereikbaar.

Achtergrond: Waar draait de crisis bij Huurdersvereniging Amsterdam om?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden