Plus

4 alternatieve routes voor Koningsdag in Amsterdam

Ook - of wellicht juist - buiten het centrum is het goed toeven op Koningsdag. Vier alternatieve routes van Paroolredacteuren in Noord, Zuid, Zuidoost en Nieuw-West.

Malika SevilAndré Nientied en Patrick Meershoek en Roelf Jan Duin
null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans
null Beeld Merel Corduwener
Beeld Merel Corduwener

NOORD: gedruis en een oase van rust

Heel lang was het feestgewijs een dooie boel op wat toen nog 'de overkant' werd genoemd - en nu doorgaat voor Overhoeks. Maar dat was toen. Dat was voor de komst van Eye, voor de herrijzenis van de Tolhuistuin, voor de opknapbeurt van de Van der Pekstraat. Nu is het de oversteek meer dan waard, ja, ook tijdens Koningsdag.

Iedereen weet zo langzamerhand wel dat je een uitstekende Koningsdag kunt doorbrengen op de NDSM-werf, ook in Noord, maar de route van het Ponthuis naar het Mosveld ligt wat minder voor de hand. Wie echter achter het Centraal Station naar de Shelltoren kijkt, ziet voor restaurant THT al het gedruis van El Haloef Litsini. De organisatoren zijn onder meer verantwoordelijk voor festival Appelsap, dus die weten wel hoe ze een feestje moeten bouwen. De afterparty is 's avonds binnen in de THT. Scroppino- én cocktailbar verzekerd.

De weg ernaartoe is simpel: neem vanaf het CS het Buiksloterwegveer en voilà. Voor wie het allemaal te een beetje te luidruchtig is, kan niet naar de buren; Eye is dicht. Beter is het om door te lopen over de Buiksloterweg: al snel stuit je op de vrijmarkt die helemaal doorloopt over de Van der Pekstraat.

Met de armen vol ouwe troep kun je dan doorwandelen naar De Ceuvel op de Korte Papaverweg, waar waarschijnlijk een Amsterdams feestje wordt gevierd. 'Net als vorig jaar is de Ceuvel een oase van rust in een lallende en beukende stad' - is de wervende tekst die De Ceuvel gebruikt om mensen te trekken. 'Onze vinyl-dj's verkopen hun platen terwijl ze draaien, leuke bandjes spelen op de veranda en op het plein is een gezellige vrijmarkt!'

Malika Sevil

null Beeld Merel Corduwener
Beeld Merel Corduwener

ZUID: Maasstraat is het nieuwe best bewaarde geheim

Toen Koningsdag nog Koninginnedag heette, was de Apollolaan het best bewaarde geheim van de dag. Op deze lange laan met zijn brede middenberm vond je de interessantste koopjes en verdienden typische Amsterdam-Zuidkinderen een zakcentje bij met hun muziekinstrument. De ideale combinatie van de vrijmarkt en het Vondelpark, maar dan zonder de drukte.

Helaas bleef dit geheim niet lang bewaard: je moest steeds vroeger op de Apollolaan arriveren om ongehinderd door mensenmassa's de topstukken eruit te vissen. En de musicerende kinderen werden meer en meer verdreven door commerciële handelaars. Gelukkig is de nabijgelegen Maasstraat in de Rivierenbuurt nog niet ontdekt door drommen dagjesmensen. Daar heerst nog wel een buurtsfeer met kleinschalige straathandel en musicerende en zingende kinderen, plus gastvrije horeca zoals café Goos en de nieuwe aanwinsten IJsland en Tap Zuid.

De groenvoorzieningen op het Maasplein maken het een echte oase ten zuiden van de drukte van De Pijp. De Maasstraat is vanaf de drukke Apollolaan eenvoudig te bereiken door in oostelijke richting de Churchill-laan uit te lopen en dan bij de stoplichten naar rechts te gaan.

Je kunt bij diezelfde stoplichten natuurlijk ook naar links, de Tweede Van der Helststraat in. Bij het Van der Helstplein met zijn cafés met hun terrassen onder de bomen is het altijd gezellig en iets verderop ligt het Sarphatipark, waar op Koningsdag ook een drukbezochte vrijmarkt is. Maar dan zit je dus al in De Pijp en niet in de Maasstraat, het nieuwe best bewaarde geheim van Zuid.

André Nientied

null Beeld Merel Corduwener
Beeld Merel Corduwener

ZUIDOOST: breiclinic en een winterbal

Terwijl de rest van Amsterdam verlangend uitkijkt naar de zomer, verheugt Driemond, stadsdeel Zuidoost, zich op de winter. Dat is namelijk het thema dat de plaatselijke Oranjevereniging heeft bedacht voor Koningsdag, een feest dat in Driemond traditiegetrouw wordt uitgesmeerd over vijf dagen. "Het was een winter van niks," zegt Tiemo Nan van de Oranjevereniging over het gekozen thema. "De gedachte was: dan organiseren we het zelf maar."

Het middelpunt van de festiviteiten is een schaatsbaan inclusief sneeuwmachine die van 27 april tot en met 30 april op het plein staat opgesteld. Er staan ook andere winterse activiteiten op het programma, zoals een curlingtoernooi, een bobslee-zeepkistenwedstrijd en een breiclinic onder leiding van de dames van breivereniging Een Steekje Los. Koningsdag verloopt verder zoals alle andere jaren.

De dag begint om tien uur met de inschrijving voor de Kinderspelen, vanaf twaalf uur presenteert het verenigingsleven zich en om twee uur begint de vrijmarkt. Dat is ook de tijd waarop de meerkamp van start gaat, een speltoernooi voor teams met als koningsnummer het ringsteken.

Muziek loopt als een rode draad door het programma. De feestweek begint dinsdagavond met een optreden van de band Synergy uit de kop van Noord-Holland, en ook op de andere dagen is er elke middag of avond een deejay of een band. Zaterdagavond treedt de bekende coverband Act on Demand op tijdens het afsluitende Oranje Winterbal.

Patrick Meershoek

null Beeld Merel Corduwener
Beeld Merel Corduwener

NIEUW-WEST: koopjes jagen en feestneus op

Geen zin in overvolle grachten, wildplassende feestgangers en lallende provincialen die gehuld in mallotige oranje outfits de stad overnemen? Vier dan Koningsdag in Nieuw-West. Minder druk, maar minstens zo gezellig. Essentieel voor een geslaagd etmaal in het uitgestrekte stadsdeel: een fiets.

Begin Koningsdag voor dag en dauw op de vrijmarkt op Plein '40 -'45 en wie weet vind je die ene Suske en Wiske die nog ontbrak in je collectie of die vintage kandelaar die je huis helemaal afmaakt. Voor de kleintjes is er een springkussen en een stormbaan, er is een kindermodeshow en het Amsterdams Turks Muziekkoor treedt op. What's not to like?

Fiets daarna langs de Sloterplas richting het charmante Sloten. Maak een tussenstop op het Osdorpplein voor een laatste ronde koopjes jagen en stort je in Sloten op oud-­Hollandse spelletjes als zaklopen en ring­steken. Suikerspinnen en stroopwafels, hamburgers en hotdogs: ook typisch Koningsdagvoedsel is ruimschoots voorradig.

Zin in het eerste voorzichtige biertje? Bij Vlla kun je de hele dag terecht voor het 'gezelligste inloopkwartier van Amsterdam', zoals de club het omschrijft. 'Zonnetje op je bol, ratel in je hand, feestneus op en gaan met die banaan,' staat op de site. Klinkt prima.

Even na zonsondergang is boven de Sloterplas het traditionele vuurwerk te zien. De bankjes aan de Noordoever van de plas garanderen het mooiste uitzicht. Daarna kun je tot diep in de nacht terecht in een van de vele hotspots die de afgelopen jaren langs de A10 zijn neergestreken.

Trotseer de rij én het deurbeleid van De School en dans tot de zon opkomt op de plaatjes van het Dekmantel Soundsystem. Of fiets door naar Radion, voor een nacht serieus elektronisch geweld. Tresor vaardigt zijn beste dj's af voor een masterclass techno ter ere van het 25-jarige bestaan van het vermaarde Berlijnse label.

Roelf Jan Duin

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden