38 procent Amerikaanse werknemers heeft geen betaald ziekteverlof

Vorige maand nam de stad New York wetgeving aan die vanaf volgend jaar voorziet dat zieke werknemers kunnen thuisblijven met behoud van hun loon. Terwijl een dergelijke regeling voor ons vanzelfsprekend lijkt, blijkt volgens cijfers van het Centrum voor Amerikaanse Vooruitgang dat maar liefst 38 procent van de Amerikaanse werknemers (bijna 40 miljoen mensen) geen loon krijgen wanneer ze ziek moeten thuisblijven.

Steven Alen
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Federaal is er geen dergelijke regeling, en slechts enkele lokale overheden - naast New York nog de steden Portland, San Francisco, Washington en Seattle plus de staat Connecticut - hebben het systeem wettelijk verplicht. Amerika is het enige grote geïndustrialiseerde land zonder een nationaal beleid rond betaalde ziektedagen.

Verschrikkelijk
De keuze om werknemers te betalen tijdens hun ziekteverzuim ligt dus grotendeels bij de werkgevers. "Het is een verschrikkelijke situatie voor iemand met een ernstig gezondheidsprobleem of een ziek kind die niet kan thuisblijven uit schrik loon te verliezen," zegt Charles Lamberton, een advocaat uit Pittsburgh aan de Huffington Post.

"Mensen, vooral diegenen met een laag loon en die deeltijds werken, belanden dan vaak in een situatie waarin ze geen boodschappen meer kunnen betalen wanneer ze onbetaald ziekteverlof nemen", zegt Lamberton, die gespecialiseerd is in de materie. "Mensen kiezen dan uiteindelijk werk boven genezen."

Het Centrum voor Amerikaanse Vooruitgang stelt dat het verlies aan productiviteit van ongezonde werknemers werkgevers jaarlijks 160 miljard dollar kost. Bovendien kunnen zieke werknemers die toch gaan werken collega's besmetten. "Maar veel mensen hebben niet het gevoel dat ze de optie hebben om thuis te blijven om beter te worden", zegt economieprofessor Alice Kassens van het Roanoke College.

Wetgeving
De Democratische senator Tom Harkin diende vorige maand nog een wetsvoorstel in voor een nationale regeling, die voorziet in tot zeven betaalde verlofdagen per jaar om te herstellen van ziekte, te zorgen voor een ziek familielid of voor het krijgen van preventieve gezondheidszorg. Een gelijkaardig voorstel haalde in 2004 niet de plenaire stemming.

De nieuwe wetgeving in New York stuitte zelfs op een veto van burgemeester Mike Bloomberg, maar dat legde het stadsbestuur naast zich neer. Gelijkaardige voorstellen haalden het niet in steden en staten als Milwaukee, Denver, Philadelphia, Alaska, Minnesota, Maine, Colorado en Alabama. In Florida tekende de Republikeinse gouverneur Rick Scott vorige maand zelfs een wet die in feite betaalde ziektedagen verbiedt in heel de staat. Volgens de Orlando Sentinel kreeg Scott daarvoor steun van onder meer Disney World.

Onderzoeken in de gebieden met betaalde ziektedagen leverde alvast niet echt munitie voor tegenstanders van de regeling, en in tegenstelling tot talrijke waarschuwingen verlieten grote bedrijven Washington niet toen de hoofdstad de verplichting invoerde. Uiteindelijk moeten bedrijven een gezondere kijk hebben op de zaak, zegt analist Lynne Sarikas van het MBA Carrièrecentrum aan de Northeastern University. "De realiteit is dat mensen ziek worden, en wanneer ze dat doen, wil je ze dan echt op de werkvloer?", vraagt ze. "Het is een veel betere investering om de zieke werknemer te betalen om thuis te blijven in plaats van het hele kantoor te besmetten," luidt het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden