37 krakers Pretoriusstraat vrijgesproken

AMSTERDAM - De 37 krakers die in oktober werden gearresteerd bij de ontruiming van Pretoriusstraat 28, zijn gisteren vrijgesproken van de aanklacht dat zij de ME hebben belemmerd haar werk te doen. Onvoldoende bewijs, oordeelde de rechter.

Volgens het politierapport trof de mobiele eenheid bij de ontruiming 'een stevige barricade' aan. Volgens de krakers betrof het 'hooguit een deur op het nachtslot'. ''Dit is een showproces, zoals ze werden gevoerd in de zwartste dagen van de geschiedenis, in nazi-Duitsland,'' zei hun advocaat, Willem Jebbink.

Justitie wil volgens hem de krakers 'criminaliseren'. ''Steeds hoor je verhalen dat de kraakbeweging grimmiger wordt en dat er overal boobytraps staan. Waarom zie ik dat soort mensen dan nooit voor de rechter staan?'' De krakers van Pretoriusstraat 28 in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer hadden naar eigen zeggen in elk geval niets kwaads in de zin gehad.

''We hadden een weggeefwinkel en deden veel sociale buurtactiviteiten,'' aldus een Italiaanse kraker.

Het pand, dat al ruim zeven jaar gekraakt was, werd op 14 oktober ontruimd, nadat de krakers een civiele procedure tegen de eigenaar van het pand hadden verloren. Om zeven uur 's ochtends stond de ME met twee waterkanonnen op de stoep. Op de oproep vrijwillig te vertrekken, reageerden de krakers niet. Daarop werd de deur opengebroken en werden alle aanwezigen in het pand ingerekend.

Geen van de krakers ging gisteren in op de ontruiming zelf. Ze hadden het vooral over hun buurtactiviteiten en ze vertelden waarom ze hadden geweigerd te vertrekken. Ze waren bang geweest dat het pand aan de sociale woningvoorraad zou worden onttrokken. En ze hadden gevreesd dat het pand voorwerp van speculatie zou worden.

De verdediging eiste vrijspraak. Want, luidde de redenering, zelfs al was de deur gebarricadeerd, dan nóg is niet bekend wie wat heeft gedaan.

De raadsman verwees in dit verband onder meer naar de Nomadsmoordzaak ('al is dit vergrijp dan wat lichter'). Daarvoor stonden twaalf Limburgse Hells Angels terecht voor een drievoudige moord in hun clubhuis. Omdat de verdachten zwegen en het OM niet kon aantonen wie wat had gedaan, werden ze allen vrijgesproken.

De officier van justitie vond dat maar een vreemde vergelijking en zei dat de krakers door hun aanwezigheid in het pand de blokkade hadden 'geaccepteerd en ondersteund'.

Ook volgens de rechter had het er alle schijn van dat de krakers de ME wel degelijk hadden gehinderd. Maar dat was wat hem betreft onvoldoende grond voor een veroordeling. Daarom sprak hij alle 37 verdachten vrij. (BART GOTINK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden