36 uur praten over wet-Hillen: 'Geen idee hoe zwaar het wordt'

PVV en 50PLUS zijn 'echt' van plan zich dinsdag samen 35 uur achter elkaar uit te spreken tegen de afschaffing van een belastingvrijstelling voor mensen met een afgelost huis.

Edgar Mulder (PVV) tijdens zijn eedaflegging in de Tweede Kamer Beeld anp
Edgar Mulder (PVV) tijdens zijn eedaflegging in de Tweede KamerBeeld anp

De spreektekst is af, een fris overhemd ligt klaar. "Het zou genoeg moeten zijn voor 20 uur," zegt PVV-Kamerlid Edgar Mulder over zijn marathonbijdrage dinsdagavond aan het debat over de afschaffing van de Wet-Hillen.

En ja, hij is vast van plan het bijna een etmaal vol te houden. "Het zal zwaar worden, maar ik heb geen idee hoe zwaar. Krijg je zere benen, houdt je stem het? Ik denk dat ik het kan."

Samen met 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen, die 'slechts' 15 uur spreektijd heeft aangevraagd, wil Mulder ervoor zorgen dat de stemming over de kwestie wordt uitgesteld. Zij eisen een 'zorgvuldig' besluitvormingsproces over een wetsvoorstel dat pas drie weken in de Kamer ligt.

Kulargument
De regeringspartijen willen juist de vaart erin houden: als er donderdag gestemd wordt, heeft de Eerste Kamer genoeg tijd om nog dit jaar een oordeel te kunnen vellen.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie duldt geen vertraging, omdat voor uitvoering van de wetswijziging een jaar nodig zou zijn.

Een kulargument, vindt Mulder. "Er moeten twee getallen worden veranderd in de software. En daar heeft de Belastingdienst een jaar voor nodig? Dat is ronduit kinderachtig. Het enige wat wij willen is dat dit onderwerp ordentelijk behandeld wordt."

Het traineren van onwelgevallige regeringsplannen is allerminst een nieuw fenomeen op het Binnenhof. Oppositiepartijen vroegen al eens uren spreektijd aan om de verhoging van de AOW-leeftijd, stijging van het eigen risico en invoering van het leenstelsel tegen te houden.

Opvallend destijds: geen van de tegensputterende Kamerleden slaagde erin de volledige spreektijd volledig te benutten. Van de 19 uur die SP en PVV hadden aangevraagd in het debat over de AOW maakten zij er bijvoorbeeld maar 5,5 vol. Dat was te kort om het wetgevingsproces te schaden.

Uit zijn hoofd
Nu zal de beoogde vertraging wel eens kunnen lukken, bezweren Mulder en Van Rooijen. Een Kamermeerderheid zou de spreektijd nog kunnen beperken, maar dat lijken de regeringspartijen niet van plan.

"Dat durven ze niet," hoont Van Rooijen, die zegt zich 'fit' te voelen, ondanks zijn 75 jaar.

Hij belooft zelfs dat hij zijn hele bijdrage uit het hoofd zal doen, 'want dat oplezen van geschreven tekst moet maar eens verboden worden'. Mulder zegt ook te zullen putten uit bestaande geschriften zoals wetteksten, om zijn verhaal kracht bij te zetten.

Recordhouder in VS
Voor inspiratie kan het duo terecht in de Verenigde Staten waar het zogeheten 'filibusteren' sinds 1834 door politici wordt gebruikt om wetsbehandelingen te traineren.

Recordhouder is de Amerikaanse senator Strom Thurmond. Die wist in 1957 in het Congres maar liefst 24 uur en 18 minuten achter elkaar aan het woord te blijven. Slechts één keer kon hij een korte pauze benutten om naar de wc te gaan. Ter voorbereiding had hij echter dagenlang stoombaden genomen om zich uit te drogen.

Een dergelijke, militaire voorbereiding hebben Mulder en Van Rooijen niet doorlopen. "Volgens mij mag je in Nederland gewoon naar het toilet als dat nodig is," aldus de PVV'er.

De wet-Hillen

De wet werd in 2005 ingevoerd en voorkomt dat mensen die hun huis (bijna helemaal) hebben afgelost, belasting moeten betalen over het genot van die woning in de vorm van het eigenwoningforfait.

De wet was bedoeld om aflossen te stimuleren en de koopkracht van met name ouderen te stimuleren.

Vanaf 2013 moeten (nieuwe) woningbezitters verplicht aflossen op hun huis. Het kabinet vindt het daarom niet langer nodig mensen die hun huis (bijna) hebben afgelost fiscaal te stimuleren.

Staatssecretaris Menno Snel noemt de belastingvrijstelling een 'rare bonus' en wil die in 30 jaar afbouwen.

Tegenstanders, zoals PVV en 50PLUS, vinden dat de overheid zich onbetrouwbaar toont door telkens de spelregels te veranderen met betrekking tot de fiscale behandeling van het eigen huis en eisen dat de 'aflosboete' van tafel gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden