Plus

35 jaar Emma TV: 'We hebben het nooit over ziektes'

De uitzendingen van Emma TV, het televisiestation voor patiënten van het Emma Kinderziekenhuis, laat kinderen hun ziekte en verdriet even vergeten. Het station vierde zaterdag zijn 35-jarig bestaan.

Stralend luistert Iza Veldt samen met haar moeder naar rapper Diggy Dex, die optrad ter gelegenheid van de 35ste verjaardag van Emma TV Beeld Dingena Mol
Stralend luistert Iza Veldt samen met haar moeder naar rapper Diggy Dex, die optrad ter gelegenheid van de 35ste verjaardag van Emma TVBeeld Dingena Mol

De 10-jarige Iza Veldt wordt met bed en al de feestelijke kinderafdeling opgereden. In haar handen klemt ze twee knuffels. Het blonde meisje lacht verlegen als zangeres Maan, een van de optredende artiesten, zingend op haar af komt en een paar minuten voor haar bed blijft staan.

Haar moeder en haar grootouders staan naast haar. Iza glundert als Maan ook haar hand pakt. De cameraman van Emma TV zoomt in om het moment vast te leggen voor de medepatiënten die niet naar het feestje kunnen komen maar wel live meekijken. "Dit is zó belangrijk voor zieke kinderen: in een moeilijke tijd even het ziekenhuis vergeten," zegt kinderarts Hans van Goudoever.

Popcorn
Hij is deze feestelijke middag met optredens van artiesten, popcorn en taart ook aanwezig. "We hechten enorm aan Emma TV. Het is belangrijk voor het herstel."

Emma TV verzorgt sinds 1982 wekelijks live televisie-uitzendingen vanuit de studio in de kelder van het AMC. Het is het oudste televisiestation van een kinderziekenhuis in Europa. Er is elke week een speciale tieneruitzending en een uitzending voor jongere kinderen tussen de vier en twaalf jaar.

De patiënten worden in de reguliere uitzendingen zelf ook gefilmd en er zijn optredens van bandjes en zangers. "We willen voor de kinderen even een afleiding zijn," zegt Dick Jonkers, coördinator van Emma TV. "We praten niet over ziektes in de uitzendingen. Daar zijn ze al de hele dag mee bezig."

Vioolklasje
De kinderen kunnen optreden met een instrument, een liedje zingen, iets vertellen over hun hobby of medepatiëntjes, verpleegkundigen of artsen de groeten doen. Jonkers: "Een jongetje van tien à elf jaar oud speelde viool met zijn viool­klasje en een meisje zong spontaan een liedje. Het is even hun moment of fame."

Het is vandaag een gekrioel vanjewelste met patiënten en een hele serie cameraploegen die voor de 35ste verjaardag van Emma TV naar Amsterdam zijn gekomen. Sommigen van de patiënten zitten in een rolstoel, anderen liggen in bed of lopen met een mobiel infuus.

De 6-jarige Guusje Hoffmans, die het ziekenhuis dikwijls bezoekt, zit tijdens deze jubileumuitzending bij haar vader op schoot. Ze heeft een slangetje in haar neus en probeert langs de cameraploegen te kijken om maar niets te hoeven missen van het feestprogramma.

Helemaal vooraan, bij het podium, zit de 7-­jarige Heidi Post in een buggy. Het Friese meisje ligt sinds anderhalve week in het ziekenhuis en moet nog wel even blijven. Ze heeft een ongeluk gehad met haar fiets, een dag nadat haar zusje werd geboren. Het baby'tje is nu meegekomen met Heidi's moeder en ligt tevreden in en hoekje van de afdeling te slapen in een kinderwagen.

Touwtje trekken
"Het was heel ernstig," zegt moeder Jannie. "Ze kreeg het stuur van haar fiets in haar buik. Vreugde en verdriet liggen soms wel heel dicht bij elkaar. Maar als Emma TV er is, lijkt Heidi's pijn even minder te zijn."

De 9-jarige Luca Hoogendam heeft bij de kraampjes blikwerpen en touwtje trekken autootjes en een rekenmachine gewonnen. Hij heeft zelf nooit in het ziekenhuis gelegen, maar zijn oudere broertje komt er af en aan. "Die is nu thuis," zegt Luca's vader. "Hij had geen zin om mee te gaan. Hij komt hier al zo vaak."

Dan is er een optreden van rapper Diggy Dex. Hij loopt tussen de infusen en rolstoelen van de patiënten door en buigt zich voorover naar Iza, die vaak in het ziekenhuis moet liggen. Ze zingen samen het lied uit. Het meisje straalt van oor tot oor. Iza's moeder heeft er tranen van in de ogen gekregen. "Een ziekenhuis is niet zo leuk, maar we maken er altijd een feestje van. En Emma TV is onderdeel van dat feestje."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden