34 miljoen voor nieuwe onderwijscao

Als werkgevers en werknemers in het onderwijs voor 1 juni komend jaar een akkoord bereiken over een nieuwe cao, dan maakt minister Jet Bussemaker van Onderwijs 34 miljoen euro vrij. Dat geld mogen de sociale partners uitgeven aan wat zij belangrijk vinden in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs, meldde de minister donderdag bij de presentatie van het Nationaal Onderwijsakkoord.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker op Prinsjesdag. Beeld ANP
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker op Prinsjesdag.Beeld ANP

In de nieuwe cao moeten ook afspraken worden gemaakt over de vervanging van de ouderenregeling, de zogeheten bapo. Die is met het Onderwijsakkoord van tafel, maar er zal wel een alternatief moeten komen vanaf de onderhandelingstafel. Het afschaffen van de bapo was één van de belangrijkste redenen voor onderwijsvakbond AOb om het Onderwijsakkoord niet te tekenen.

Werkdruk verminderen
De overige werkgevers en werknemers, verenigd in de Stichting van het Onderwijs, zetten donderdag wel hun handtekening onder het akkoord, net als Bussemaker. Daardoor komt 689 miljoen euro vrij voor investeringen in het onderwijs. Het geld wordt onder meer ingezet om de werkdruk voor leraren te verminderen, voor meer ruimte voor nascholing en om jonge docenten weer een kans te geven.

Scholen komen door het vrijkomen van het geld weer iets ruimer in hun jasje te zitten, stelt Bussemaker. Het helpt ook dat het kabinet met Prinsjesdag besloot om het ministerie 204 miljoen euro te geven om de gevolgen van de inflatie te compenseren. Onderwijs is het enige ministerie dat dit geld kreeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden