30 maanden cel voor Amsterdamse plofkrakers Twello

Yobel D. (27) en Tim R. (28), twee plofkrakers uit de omgeving Amsterdam, moeten 30 maanden de cel in voor het opblazen van een pinautomaat in het Gelderse Twello met zware explosieven.

Maarten van Dun
null Beeld anp
Beeld anp

De Amstelveense Issam L. (26) werd vrijgesproken, net als een 45-jarige man uit Twello die volgens justitie een ondergeschikte rol had gehad. Een andere jongeman uit de Gelderse plaats moet ruim 2,5 jaar de cel in. Het OM had celstraffen van drie en vier jaar geëist.

De mannen waren in de nacht van 23 september vorig jaar opgepakt in een huis in het Gelderse Twello. Daar had kort daarvoor een enorme knal geklonken toen twee pinautomaten met explosieven uit de pui van de Rabobank waren geblazen.

Twee ton cash
Eerder die avond had een observatieteam gezien hoe de mannen bij ijzerwinkels spullen kochten die kunnen worden gebruikt bij een plofkraak.

In het huis waar Tim R., Yobel D. en Issam L. kort na de kraak werden aangehouden, lagen onderdelen van de opgeblazen automaten, twee ton cash en kleding die overeen kwam met de kleding van de daders. Op die kleding zat bovendien dna van Yobel D. en Tim R.. De mannen zeiden van de spullen niets te weten.

Tien minuten
Dat gelooft de rechtbank dus niet. "D. en R. en hun mededaders zijn professioneel te werk gegaan; er zijn voorbereidingen getroffen, er is gebruik gemaakt van zware explosieven en er was sprake van een duidelijke taakverdeling waardoor de verdachten uiteindelijk slechts tien minuten nodig hadden om de geldautomaten op te blazen."

Uit het geheel spreekt 'professionaliteit en brutaliteit,' oordeelt de rechtbank. "Hoewel uit het dossier niet kan worden afgeleid dat er concreet en direct levensgevaar voor personen was, behoeft het geen betoog dat de daders door midden op een dorpsplein explosieven met - zo is gebleken - een enorme destructieve kracht te gebruiken, een potentieel levensgevaarlijke situatie hebben gecreëerd."

De veroordeelde daders moeten de Rabobank een schadevergoeding van ruim 167.000 euro betalen, oordeelde de rechtbank. Aan het pand van de bank ontstond grote schade.

De rechtbank meende dat de betrokkenheid van Issam L., die eerder wel werd veroordeeld voor plofkraken, niet kon worden bewezen. Dat meende eerder ook al justitie.

Eerdere kraken
De groep uit de omgeving van Amsterdam was in beeld gekomen van de politie na een reeks plofkraken in het oosten van het land, waarbij ook explosieven waren gebruikt. Na de aanhouding van het groepje meende de politie dat een belangrijke slag was geslagen in het bestrijden van plofkraken.

Opmerkelijk is dat de groep enkel voor de explosie in Twello is vervolgd en niet voor eerdere kraken. Mogelijk gebeurt dat nog op een later moment.

Voor Yobel D., Tim R. en Issam L. was het niet de eerste keer dat zij met plofkraken in verband werden gebracht. Yobel D. werd in Duitsland veroordeeld voor het voorbereiden van een plofkraak en ook Issam L. kreeg eerder celstraf voor zijn betrokkenheid bij het opblazen van pinautomaten.

Tim R., die bij de Amsterdamse politie bekendstaat als een begenadigd maar roekeloze chauffeur, was in 2015 door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel voor onder andere het voorbereiden van plofkraken, maar het Hof had in hoger beroep aanzienlijk milder geoordeeld.

Lees terug: De politie was net weg toen de pinautomaat in Twello plofte

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden