Plus

30 jaar Zeppos; zaterdag in Paradiso

Al dertig jaar brengen Bob en Claire van Buren Amsterdammers met en zonder zangtalent samen tijdens hun maandelijkse Café Chantant in Kapitein Zeppos. Vanavond vieren ze hun jubileum groots in Paradiso.

Marieke de Ruiter
Claire (l) en Bob (r) van Buren in Kapitein Zeppos, een 'stampvol café met een goed humeur' Beeld .
Claire (l) en Bob (r) van Buren in Kapitein Zeppos, een 'stampvol café met een goed humeur'Beeld .

In de steeg Gebed Zonder End, tussen de Oudezijds Voorburgwal en de Nes, klinkt elke eerste zondag van de maand muziek. Zangers (m/v) van verschillende niveaus verzamelen zich in Kapitein Zeppos voor het Café Chantant. Restauranteigenaar Bob van Buren (65) en zijn vrouw Claire (56) leenden het concept van de laat negentiende-eeuwse muziekcafés in Parijs, Antwerpen en Amsterdam.

Wat in 1987 begon met een piano en wat zingend personeel, groeide uit tot een populaire muziekmiddag met een vierkoppig orkestje en maandelijks meer dan honderd bezoekers. ­Café Chantant is inmiddels een begrip in Amsterdam en vormde onder meer de inspiratie voor de jaarlijkse muziekavond Hitklup in Paradiso.

Ongedwongen sfeer
De kracht ligt volgens Van Buren in de ongedwongen sfeer. "Niet alle artiesten zijn even goed. Bij sommigen piept en kraakt het, maar niemand wordt uitgefloten. Onze jongste artiest is 21, de oudste 93. Zingen is tijdloos."

Martin Brester (46) komt al 25 jaar in Zeppos. Hij zong voor het eerst in 1994. Malle Babbe van Rob de Nijs. "Toen ik eindelijk aan de beurt was, was ik zo lam als een aap, maar het kon niemand wat schelen." Sinds die ene zondag mist Brester vrijwel geen Chantant, hij plant er zelfs zijn vakanties omheen. Wat hem zo trekt zijn de vaste gasten. "Het is een stampvol ­café met een goed humeur. Er viel in al die jaren geen klap en er werd gezoend dat het een lieve lust was."

Ook Van der Laan zong
Van competitie tussen de artiesten is in het Café Chantant geen sprake, iedereen zingt volgens Van Buren voor de lol. "Bij ons ben je wereldberoemd tot aan de voordeur." Beroemdheden liepen wel met enige regelmaat binnen om een liedje mee te zingen. Op het podium stonden onder anderen Loes Luca, Annet Malherbe en Eberhard van der Laan.

Met die laatste was Van Buren goed bevriend. "Als hij even kon kwam hij langs op zondag." Toen tijdens een Chantant in 2016 Bob Dylans Rainy Day Women voorbijkwam, stond Van der Laan achter de microfoon. Everybody must get ­stoned, zong de burgemeester.

Brester vond het zo bijzonder wat Bob en Claire elke maand neerzetten dat hij hen voordroeg voor de Amsterdamspeld, de erkenning voor Amsterdammers die bijdragen aan het culturele leven van de stad. Van der Laan zou het speldje hoogstpersoonlijk uitreiken tijdens de Chantant van oktober 2017. Maar hij werd ziek.

Bob en Claire werden bij Van der Laan thuis uitgenodigd om afscheid te nemen. Van Buren: "Op zijn sterfbed haalde hij een koker met drie Andreas­kruisen tevoorschijn, daarin zaten de oorkondes."

Hommage
Het was het laatste officiële wat Van der Laan deed. Zes dagen later overleed hij. "Toen Eberhard overleed hebben we een hommage aan hem gebracht door alleen maar liedjes te zingen over Amsterdam. Daar hield hij zo vreselijk van."

Het repertoire voor de jubileumavond bestaat uit de hoogtepunten uit de muziekgeschiedenis. Hetzelfde geldt voor de artiesten. Ze hebben allemaal ooit een keer opgetreden bij Zeppos' Café Chantant. Bekende namen als Lucretia van der Vloot, Bert Kuizenga en 'rijdende rechter' John Reid zullen het podium betreden. Net als cafégasten Brest en de 93-jarige Fred van der Meij.

Ook Bella van Buren, de dochter van Bob en Claire, zal zingen. "We hebben het haar met de paplepel ingegoten, zij zal het Café Chantant straks immers gaan over­nemen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden