Schuim

30.000 uur vrijwilligerswerk voor de club

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de uitreiking van de Andreaspenning aan André Lopes Dias.

Bestuurslid André Lopes Dias en zijn vrouw Jenny, die hij 30.000 uur heeft moeten missen. Tussen hen in burgemeester Eberhard van der Laan Beeld Schuim
Bestuurslid André Lopes Dias en zijn vrouw Jenny, die hij 30.000 uur heeft moeten missen. Tussen hen in burgemeester Eberhard van der LaanBeeld Schuim

Mijn oudste zoon beweegt niet graag. Dat heeft hij niet van zijn moeder. Behalve voor voetbal, maar daar kreeg hij te maken met een probleem van deze tijd. Schelden, vitten, machogedrag. Jarenlang was dat mijn groundhog-zaterdag: in de auto terug van een of ander grasveld een zoontje troosten.

Uiteindelijk stopte hij, probeerde het later nog een keer, en stopte weer. De lol was eraf.

Anderhalf jaar geleden kwam hij bij mij in Amsterdam wonen en ik heb hem zowat moeten dwingen het nog een keer te proberen. Na de eerste training al kwam hij helemaal blij thuis.

Bij WV-HEDW werd hij na een fout nooit uitgescholden, maar juist aangemoedigd, met 'jammer' en 'kom op'. Hij kende dat niet, en hij bloeide helemaal op. Toen scheurde hij zijn kruisband, het arme jong.

WV-HEDW is - de naam geeft het al een beetje weg - een fusieclub. De drie Joodse clubs Wilhelmina Vooruit, Hortus en Eendracht Doet Winnen gingen na de oorlog samen. Halverwege de jaren zeventig had de club honderdvijftig leden, nu zijn er dat zeventienhonderd.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Er zijn in Amsterdam daadwerkelijk mannen die kunnen zeggen: "Jazeker, ik voetbal bij WV. In Zaterdag 23."

André Lopes Dias (76) is al zestig jaar lid van de club, waarvan vijftig als bestuurslid. Zo maakt hij jaarlijks alle spelerspassen voor alle senioren.

Iemand bij WV heeft uitgerekend dat Lopes Dias al met al 30.000 uur vrijwilligerswerk in de club heeft gestoken. Dik anderhalf jaar, non-stop.
Dan heb je wel een Andreas­penning verdiend.

Dus komt burgemeester Eberhard van der Laan deze middag het terras naast de kantine op lopen, ontspannen als altijd: "Ik ben een beetje overdressed, geloof ik."

Wat uitreiking Andreaspenning aan André Lopes Dias
Waar voetbalclub WV-HEDW, Radioweg
Wie Eberhard van der Laan, André Lopes Dias en zijn familie, en een terras vol WV’ers
Wanneer zaterdag 24 september, van 17.00 tot 17.30 uur
Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans beoefent studiosport

Voorzitter Ronald Nijsen heet hem welkom. Van der Laan, meteen: "Wat heeft het eerste gedaan?"

Nijsen: "2-2. Alweer een penalty gemist, de vijfde al." Van der Laan weet genoeg en stapt op Lopes Dias af: "Ik kom effe langs, want ik ben niet tevreden over de uitslag."

Hij heeft ook meteen het begin van zijn speech: "Ik ben hier namens het stadsbestuur van Amsterdam. We maken ons grote zorgen over al die gemiste penalty's."

Dat doet de man toch goed. Het is een werkelijk schitterende voetbalzaterdag. De zon schijnt, bij het bestuur komt de traiteur langs en verderop naast de kantine lopen mannen met dienbladen vol bier, en anders gewoon met een hele kan.

Lachen, vrienden, natte haren, een patatje, en uren blijven hangen. Dat moet mijn zoon allemaal missen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

De Commissie Geheim: Joost van Elten (l) en Ronald Nijsen: 'Hij had pas iets in de gaten toen hij zijn vrouw en dochters zag. Die komen normaal nooit' Beeld Schuim
De Commissie Geheim: Joost van Elten (l) en Ronald Nijsen: 'Hij had pas iets in de gaten toen hij zijn vrouw en dochters zag. Die komen normaal nooit'Beeld Schuim
De betreffende dochters: Laura, Eva en Wendy Lopes Dias (vlnr) Beeld Schuim
De betreffende dochters: Laura, Eva en Wendy Lopes Dias (vlnr)Beeld Schuim
En de volgende generatie (deels): Benjamin, Felix, Hugo, Isa Dora en, zeer waarschijnlijk, Tobias (vlnr) Beeld Schuim
En de volgende generatie (deels): Benjamin, Felix, Hugo, Isa Dora en, zeer waarschijnlijk, Tobias (vlnr)Beeld Schuim
Romeo Lensa, Sjaak Tersteeg, Ed van de Wijgerd en Marcel Bouw (vlnr), allen actief bij WV Beeld Schuim
Romeo Lensa, Sjaak Tersteeg, Ed van de Wijgerd en Marcel Bouw (vlnr), allen actief bij WVBeeld Schuim
Dames 1: Pam Rozendaal, Luka Jansen en Annelotte Janse (vlnr, boven) en de zusjes Floor en Charley de Adelhart Toorop (vlnr, beneden) Beeld Schuim
Dames 1: Pam Rozendaal, Luka Jansen en Annelotte Janse (vlnr, boven) en de zusjes Floor en Charley de Adelhart Toorop (vlnr, beneden)Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden