3 nieuwe films die je deze week moet zien

Iedere week kun je weer nieuwe films zien in de Amsterdamse bioscopen, maar welke films mag je écht niet missen? Wij zetten ze op een rij.

Redactie
De boekverfilming van Tonio is zeker de moeite waard Beeld Pief Weyman
De boekverfilming van Tonio is zeker de moeite waardBeeld Pief Weyman

Waar iedereen het over heeft: Tonio (****)

Gelukkig is de verfilming van het boek Tonio van A.F.Th. van der Heijden geen typische boekverfilming. Zoals Van der Heijden in Tonio aan de haal gaat met de realiteit gaat regisseur Paula van der Oest weer aan de haal met zijn boek. Natuurlijk draait het om rouw, maar meer nog ligt de focus op het proces van accepteren van wat niet te accepteren valt. Tonia bewijst dat een boek wel degelijk een prima fundament voor een film kan zijn. Voor een film naast het boek, welteverstaan.

Te zien in: Cinecenter, Eye, FC Hyena, Filmhallen, Ketelhuis, Studio/K, Cinema Amstelveen, City en Tuschinski
Lees hier de hele recensie [+]

Tonio wordt gespeeld door Chris Peters Beeld Pief Weyman
Tonio wordt gespeeld door Chris PetersBeeld Pief Weyman

De blockbuster: Prooi (***)

Prooi, de nieuwe film van Dick Maas, volgt in grote lijnen de formule van Amsterdamned, een sleutelfilm in zijn oeuvre. Maas laat een monster los in Mokum en terwijl het dodental oploopt, schiet de hermandad tekort. Het basisidee, de gebbetjes, de synthesizerdeuntjes en de kluchtige fratsen van een stel golfballen uit Oud-Zuid maken Prooi onmiskenbaar tot een volbloed Maas. Helemaal van deze tijd is de rammelende kermis­attractie Prooi niet, maar bij Dick Maas is het eigenlijk altijd 1985.

Te zien in City, Munt, Kriterion
Lees hier de hele recensie [+]

Prooi is een volbloed Maas-film Beeld -
Prooi is een volbloed Maas-filmBeeld -

De kinderfilm: Uilenbal (****)

Met Uilenbal neemt Simone van Dusseldorp kinderen serieus en brengt hen op een speelse manier in aanraking met de wrede kanten van de natuur. In Uilenbal, de opening van het Cinekid festival, komt een uil voor, maar ook een muis. Het is niet moeilijk te raden voor wie van de twee dat slecht afloopt. Akelig voor de muis, maar ook voor de achtjarige Meral (innemende Hiba Ghafry), die het beestje wilde redden.

Te zien in Eye, Filmhallen, Arena, De Munt
Lees hier de hele recensie [+]

Als Meral een muis meeneemt op schoolreis telt ze ineens mee Beeld -
Als Meral een muis meeneemt op schoolreis telt ze ineens meeBeeld -

Ook in première deze week

As I Open My Eyes (***) over Tunis in het jaar 2010, een jaar voordat de Jasmijnrevolutie uitbreekt. De Achttienjarige Farah (Baya Medhaffar) en haar band Joujma komen in de problemen door de politiek kritische nummers die ze zingen over het regime van Ben Ali. Lees hier de hele recensie [+].

De Matthäus-missie van Reinbert de Leeuw (****) is een documentaire over dirigent De Leeuw die zich met enorm veel toewijding en passie waagt aan Bachs Matthäus-Passion, op verzoek van orkest Holland Baroque. Lees hier de hele recensie [+].

Benieuwd welke films vorige week in premiere gingen? Hier vind je het archief van filmrecensies.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden