3 locaties in beeld voor nieuwe cruiseterminal

De Nieuwe Houthaven, de Coenhaven en de Noorder-IJplas zijn in beeld als mogelijke locaties voor een nieuwe cruiseterminal.

Stadsbeeld vanuit Amsterdam-Noord met zicht op passenger terminal Amsterdam Beeld anp
Stadsbeeld vanuit Amsterdam-Noord met zicht op passenger terminal AmsterdamBeeld anp

Deze plekken hebben als voordeel dat de reusachtige cruiseschepen niet in het gedrang komen met een eventuele brug over het IJ.

De drie locaties zijn voortgekomen uit een zoektocht naar de mogelijkheden om de groei van het aantal cruiseschepen naar Amsterdam op te vangen.

Het Havenbedrijf en de gemeente mikken op 250 schepen in 2030. Dat aantal is de huidige passagiersterminal PTA hoe dan ook te machtig. Die kan 160 tot 190 schepen per jaar verwerken.

De Coenhaven wordt al jaren genoemd als plek om de groei op te vangen. Daar komt bij dat de zeecruisevaart toewerkt naar steeds grotere schepen.

Groeiscenario's
Die kan Amsterdam nu niet ontvangen, maar met het gereedkomen van de nieuwe sluis bij IJmuiden in 2019 wel. Het is alleen zeer de vraag of grotere schepen bij de bestaande PTA kunnen draaien.

Behalve naar de groeiscenario's is bij het in kaart brengen van mogelijke locaties meteen de mogelijkheid meegenomen van één of meer bruggen om de snel oplopende verkeersdrukte naar Noord op te vangen.

Daarvoor hebben bruggen ter hoogte van het Java-eiland en het Stenen Hoofd nu de beste papieren. Voor cruiseschepen die tot voorbij Centraal Station naar de PTA varen kunnen bruggen op die plekken een lelijke sta-in-de-weg zijn.

Cruisebestemming
Dat wordt de komende maanden allemaal tegen elkaar afgewogen, inclusief de kosten voor een eventuele verplaatsing van de PTA of de aanleg van nieuwe kades.

Daarbij wordt ook gekeken naar de impact op de positie van Amsterdam als cruisebestemming. Dat de veel bestedende cruisetoerist nu hartje stad aankomt, is voor Amsterdam een grote troef.

Functie
Verder wordt zowel naar een gehele verplaatsing van de PTA als een gedeeltelijke verplaatsing gekeken. Ook is de vraag welke functie de PTA dan kan krijgen, voor de snel groeiende, maar kleinere riviercruiseschepen bijvoorbeeld.

Het Havenbedrijf wil zolang de onderzoeken lopen niet ingaan op vragen over de mogelijke consequenties. Wel bevestigt een woordvoerder dat naar deze locaties wordt gekeken voor een cruiseterminal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden