3,5 miljoen euro op Giro 555 voor Filipijnen

Nederlanders hebben tot nu toe 3,5 miljoen euro gestort op Giro 555 voor de Filipijnen. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) woensdagavond bekendgemaakt. 'Het is overweldigend om te ervaren hoeveel steun Nederlanders geven aan mensen in de Filipijnen', zegt voorzitter Henri van Eeghen in een verklaring.

Redactie
Een buitenwijk van Tacloban is compleet verwoest. Beeld ap
Een buitenwijk van Tacloban is compleet verwoest.Beeld ap

Komende maandag is er een grote televisieactie voor Giro 555 op de publieke en commerciële omroepen. Giro 555 werd maandag opengesteld. Het geld gaat naar hulporganisaties als het Rode Kruis, Oxfam Novib, Cordaid, ICCO & Kerk in Actie en UNICEF.

Hulp
Volgens de hulporganisaties hebben 11 miljoen mensen in de Filipijnen hulp nodig. Het land werd vrijdag getroffen door een zware tyfoon. Het dodental stond woensdag op 2275. Onder de doden is zeker één Nederlander, een 69-jarige man die op duikvakantie was. Met 19 landgenoten is nog geen contact te krijgen.

De overlevenden hebben vooral water, voedsel, onderdak en medische hulp nodig. Vijf dagen na de verwoestende tyfoon heerst er in delen van de Filipijnen nog steeds totale anarchie. Er liggen nog altijd lijken langs de kant van de weg, mensen scharrelen tussen de brokstukken van geruïneerde huizen en uit de stad komen verhalen over plunderende criminele bendes.

De laatste dagen arriveerden er meer soldaten dan hulpgoederen in Tacloban. Dat is typerend voor de veiligheidstoestand in de zwaar verwoeste provinciestad. Gisteren kwamen er in Alangalang, nabij Tacloban, acht mensen om het leven toen er bij de bestorming van een pakhuis met rijst een muur instortte.

Noodtoestand
De Filipijnse president Aquino heeft de noodtoestand uitgeroepen in de provinciehoofdstad. Er is een uitgaansverbod van kracht van 10 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends.

De vraag is of de plunderingen af zullen nemen als de levering van hulpgoederen eenmaal op gang is gekomen. Er wordt al wel voedsel en water aangeleverd, met name door het Rode Kruis, het World Food Program en de lokale overheid, maar het is te weinig om de grote groep ontheemden in hun basisbehoeften te voorzien. Logistieke problemen - zoals de schade aan de infrastructuur, een gebrek aan vrachtwagens en het slechte weer - maken het nog altijd lastig om de goederen bij de bevolking te krijgen.

Er is meer hulp onderweg: vanuit Hongkong is gisteren een Amerikaans vliegdekschip naar de Filipijnen vertrokken met aan boord tientallen helikopters. Die kunnen worden ingezet om voedsel en drinkwater te droppen. Naar verwachting arriveert het schip over twee dagen in het getroffen gebied. Ook Groot-Brittannië zet zijn krijgsmacht in op de Filipijnen. Israël stuurt een veldhospitaal, de Australische luchtmacht een team met medische specialisten. Verder is bekend dat een Noors schip met hulpgoederen onderweg is naar Manilla.

Ook worden twee vliegvelden in het gebied heropend, waardoor er meer vliegtuigen met hulpgoederen kunnen landen. Het Amerikaanse leger heeft op de luchthaven van Tacloban inmiddels apparatuur geïnstalleerd die het mogelijk maakt dat vliegtuigen ook in de nachtelijke uren landen.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden